четвртак , 20 септембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Антибиотици само по препоруци лекара. Антипиретици по потреби

Октобар месец је оно доба у години, када смо често изложени великим температурним променама. Неретко нас, последњих година, изненади и снег, што је случај и са овом, а да смо само пар дана пре тога уживали у Сунцу и температури која достиже и 25-ти подеок на Целзијусовој скали.

Овакви временски услови су и те како подложни стварању висура, па су нам и локалне амбуланте и Домови здравља пуни пацијената, који се жале на прехладе, праћене главобољама, цурењем из носа, болу у грлу, кијањем, кашљањем…Следећа места која су у оваквим ситуацијама најпосећенија су, разуме се, апотеке.

Према речима апотекара, антипиретици су најтраженији када су прехладе у питању. Неретко их купују и превентиве ради. Различити произвођачи, различите намене и повољних цена, прашкови у кесицама су постали неизбежни, а доступни су и одраслим и млађим генерацијама.

Када су у питању антибиотици, треба бити опрезан. Не смеју се користити на своју руку, без препоруке лекара. Снабдевеност истих у локалним апотекама у Грачаници и околини је добра.

Ипак, уколико  је  могуће избећи лекове, најбољи начин очувања здравља је редован уност витамина Ц из воћа и поврћа.

Погледајте и ...

Богат програм обележавања Дана општине Грачаница

Поводом обележавања Дана општине Грачаница, 21. септембрa (Мала Госпојина), грађани општине Грачаница имаће прилику да …