субота , 16 децембар 2017
НАЈНОВИЈЕ

Берба грожђа при крају. Ове године квалитет, али не и квантитет

Берба грожђа је и ове године почела септембра месеца и сада је готово при крају. Много сунчаних дана у текућој години утицали су превасходно на квалитет грожђа, али не и квантитет, па су виноградари претежно задовољни бербом, и процентом шећера у грожђу, иако, према њиховим речима нема великих количина, којима су се могли похвалити ранијих година.

Иако на централном Космету нема већих плантажа грожђа, локални домаћини ће од овогодишњег приноса грожђа,  направити вино за своје потребе, али и неизоставну ракију „Лозу“, по којој је овај крај препознатљив. Готово да нема домаћинства у којем се неће, на традиционалан начин, пећи ракија.

Љубитељи квалитетних вина, потражиће већу количину грожђа или купити већ готово вино од наших суграђана у Метохији, која обилује плантажама најразноврснијег грожђа.

Касни мразеви у пролећу и рани први снег у окобру месецу никако нису донели добро пољопривреди-виноградарству, воћарству и повртарству.

 

Погледајте и ...

Међународни дан људских права

Обележавање је почело 1950. године, две године након што је је 10. децембра у УН …