Главна / Друштво / Како нагле промене времена делују на здравље?

Како нагле промене времена делују на здравље?

Нагло отопљење, па нагло захлађење, при чему дневна температура осцилира и за више од 10 степени, свакако утичу на здравље. Од метеоропатских реакција најчешће су вртоглавице, главобоље, болови у костима и зглобовима, а стручњаци упозоравају да би на опрезу требало да буду они са болестима срца, крвних судова и плућа.

– Са променом барометарског притиска, температуре и влажности ваздуха, може да дође до погоршања стања код астматичара и хипертоничара – каже др Нада Мацура, кардиолог Завода за хитну медицинску помоћ у Београду. – Када захладни највише позива упућују срчани болесници са болом у грудима, јер они реагују на хладно, ветровито, што може да изазове ангину пекторис и евентуална погоршања.

Нагло захлађење изазива спазам крвних судова који може довести до хипертоничне кризе, а због пада атмосферског притиска долази до смањења количине кисеоника у организму, што доводи до његовог недостатка у срчаном мишићу и мозгу. Од тегоба могу да се јаве бол у грудима и глави.

Повећана влажност и јак ветар лоше се одражавају и на стање кожних болести. Хронично оболели могу у овим данима да буду уморни и безвољни, деконцентрисани, а особе с нижим притиском вероватно ће се осећати поспано и успорено. Они који имају проблема са коштано-зглобним системом могу осетити болове и грчеве у мишићима.

У зависности од утицаја времена, постоји 13 група људи који су прилично осетљиви на временске прилике, кажу стручњаци. Најизраженије тегобе имају реуматичари, астматичари, срчани болесници са ангином пекторис и хипертензијом, особе које имају чир на дванаестопалачном цреву и желуцу, и оболели од различитих психичких тегоба, пре свега психоза.

Астматичар, на пример, осети и реагује од три до 48 сати пре него што уследи нагла промена температуре. Због тога треба пратити биопрогнозу, да би се, уз савет лекара, са што мање тегоба пребродило колебање времена.

Временске промене физиолошки су стрес на који организам покушава да се прилагоди, а тело здраве и тело болесне особе различито реагују. У оваквим ситуацијама треба поштовати једноставно златно правило – умереност. Треба ограничити физичку активност, и не треба претеривати са храном, нарочито не с масним и сланим јелима.

Извор: Агенције

Check Also

Преминуо отац Небојше Стефановића, изгубио битку с короном

Бранко Стефановић, отац потпредседника владе и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, изгубио је битку са …