Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић и Шаберт разговарали о положају невећинских народа и повратку

Јевтић и Шаберт разговарали о положају невећинских народа и повратку

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић се данас састао са амбасадором Француске на Косову Дидиер Шабертом (Didier Chabert). Јевтић и Шаберт су разговарали о пројектима који би могли помоћи повратничким срединама да се развију у економском смислу, повратку расељених и позитивним примерима повратка Рома из Црне Горе и Македоније, као и о проблемима који стоји на путу повратка расељених у већински албанским местима као што су Ђаковица и Мушутиште.

Министар Јевтић је Шаберту пренео забринутост што Срби не моги и даље да се врате попут места као што су Ђаковица и Мушутиште, истакавши да у двадесет првом веку морамо дијалогом и владавином права и закона решавати све проблеме а не на улицама и насилним спречавањем расељених да посете своја огњишта. Амбасадору се захвалио што је Министарство за заједнице и повратак имало и има помоћ Европске Уније и Амбасаде Француске на Косову у реализацији важних пројеката.

Када је у питању повратак расељених Рома из Црне Горе и Македоније, Јевтић је рекао да институција на чијем је челу има успеха, и подвукао да овај процес веома добро и успешно тече.

Шаберта је обавестио да је нова Влада Косова, кренула у решавање проблема на један конкретнији начин, направивши приоритете у решавању горућих проблема јер како је истакао, једино се на тај начин може доћи и до конкретнијих резултата по свим важним питањима за грађане Косова.

Иначе, током састанка двојице званичника је такође било речи и о Ски-центру на Брезовици. Министар је амбасадору казао, да градончелник Штрпца Братислав Николић има идеју и план како да се питање Ски- центра реши. Јевтић је казао да ће се за споровођење те идеје тражити подршка и Београда и Приштине али и представника међунаронде заједнице у смислу да решење буде економско а не политичко.

Check Also

Председник општине изричит, одбија одлуку о повратку имовине манастиру Дечани

Председник општине Дечани Башким Рамосај рекао је за КТВ да неће применити одлуку Уставног суда …