Главна / Култура / У Звечану почиње културна манифестација “Соколица”

У Звечану почиње културна манифестација “Соколица”

manastir-BanjskaКултурна манифестација “Соколица” 2013, која се ове године одржава 17. пут, почиње данас у Звечану представљањем сликара учесника и изложбом фотографија “Звечан кроз векове” аутора Косте Гвоздића и Ђорђа Милосављевића.

Манифестација “Соколица” 2013. одржава се у оквиру обележавања јубилеја седам векова постојања манастира Бањска.

Ова манифестација има вишеструки значај – од окупљања уметника, стварања многих дела и приказивања богатства из области културног и историјског наслеђа општине Звечан, рекао је потпредседник Скупштине општине Звечан Добросав Добрић, додајући да се тиме у свет шаље одлука да српски народ жели да остане да живи на овим просторима, где је живео вековима.

“Ми кроз ову манифестацију остављамо поруку млађим генерацијама да следе оно што су наши преци вековима радили – водили борбу за опстанак српског народа и државе и православне вере на овим просторима”, рекао је јуче Добрић на конференцији за новинаре.

Потпредседник Управног одбора КУД “Звечан” и директор “Соколице” 2013. Ненад Раденковић рекао је да ове године манифестација окупља многобројна значајна ликовна и песничка имена, а традиционално се додељују и признања.

Најпрестижнија награда манифестације, “Песничко успеније”, припашће Ђорђу Сладоју, док ће друга песничка награда – повеља бити додељена Милици Бакрач за допринос одбрани ћирилице и обједињавању свеопштег српског културног простора.

Овогодишњи лауреат сликарског признања “Свети Лука” је академски вајар и сликар из Ниша Милован Пенков.

Отац Данило, игуман манастира Бањска, подсетио је да је манастир, зидан од 1313. до 1317 године, задужбина српског краља Стефана Уроша ИИ Милутина, разорен након Косовске битке, али да је највише страдао у 17. веку у сукобу аустроугарске и турске војске.

До 2004. манастир Бањска је био пуст и празан пуних 520 година, рекао је он, додајући да је манастир заживео обновом једног од манастирских конака, усељењем монашког братства и да се од тада непрекидно обављају редовна богослужења у манастирској цркви Светог Стефана.

“Манастир је, несумњиво, понајвише од свих наших светиња широм КиМ, делио историјске тренутке са својим народом, он је и данас делимично обновљен, али не у потпуности, као и наш народ”, рекао је отац Данило.

У оквиру културно-уметничког програма, у среду, 14. августа, у порти манастира Бањска биће отворена изложба слика насталих на овогодишњој колонији и додељена песничка и сликарско признање “Свети Лука”.

У четвртак, 15. августа, поводом манастирске славе – преноса мошти Светог Првомученика и архиђакона Стефана, биће служена Света архијерејска литургија, а након ње у манастирској цркви, директор београдског огранка Музеја у Приштини Бранко Јокић уручиће манастиру Бањска копију оригинала Светостефањске хрисовуље, чији оригинал се налази у Истанбулу (тадашњем Цариграду).

Организатори овогодишње манифестације “Соколица” 2013. су општина Звечан и КУД Звечан, а покровитељ Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.

Check Also

Жарко Миленковић: Књига у доба короне

Од самог почетка ванредног стања поводом епидемије корона вируса, Дом културе у Грачаници осмислио је …