понедељак , 17 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Данас је Митровдан

Српска православна црква и њени верници славе великомученика мироточца и чудотворца солунског Димитрија. Димитрије је био проконзул Ахаје. Погинуо је мученички за време Максимијана Херкулеуса по једним изворима на крају трећег, а по другим на почетку четвртог века, пошто је многе утврдио у хришћанској вери.

Према предању, Димитријев гроб одисао је босиљком и смирном, па је он зато назван Мироточиви. У средњовековној Србији, посвећени су му многобројни храмови, укључујући и цркву у Пећкој патријаршији и капелу у манастиру Високи Дечани.

Свети Димитрије представљен је на фрескама средњевековних манастира у реду светих ратника који су проповедали и борили се за хришћанску веру.

Његов лик налази се од 1388. године на грбу Сремске Митровице где се, такође, веома поштује овај светитељ.

По броју оних који га славе, Митровдан је на петом месту на листи највећих српских слава. У српском народу Митровдан је једна од већих слава, крсно име неких еснафа и дан одржавања заветине у многим местима.

Овај дан је познат, како се веровало, и по томе што су се хајдуци тада растајали да би негде презимили зиму и поново се састали о Ђурђеву дану следеће године. У народу се каже “Митров данак, хајдучки растанак, Ђурђев данак, хајдучки састанак.

Погледајте и ...

Апел Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја за помоћ грчком народу

Српска Православна Црква, са свим својим кћерима и синовима, сматра својом моралном обавезом да узме …