понедељак , 17 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Министар Јевтић се састао са Данканом и Занијером

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић састао се данас у Приштини са министром Велике Британије за Америку и Европу Аланом Данканом у чијој је делегацији био и амбасадор ове земље на Косову О’ Koнел.

Безбедносни проблеми у повратничким срединама и генерално, повратак, примена договора постигнутих у Бриселу, застој у формирању Заједнице српских општина, језичка права српског народа на Косову биле су теме о којима су двојица званичника разговарала током данашњег сусрета.

Српски језик, као службени језик, мора бити равноправан са албанским језиком и то је једна од будућих ствари на којој ће се радити јер је ситуација таква да се Закон у употреби језика на Косову не поштује. Важно је радити на овом проблему не само из практичних него из због традиционалних разлога, закључено је на састанку.

У том контексту је британски министар Данкан казао да је веома важно поштовати права невећинских народа на Косову, јер је то кључ напретка сваког друштва.

Проблем повратка генерално мора бити проблем којим ће се бавити све институције на Косову, истако је министар Јевтић и казао да је повратак у великој мери у застоју због економских и безбедносних проблема. „Тамо где немамо сигурносне проблеме имамо економске проблеме и обрнуто. Ово нам ствара велике проблеме у процесу повратка. Тражимо подршку свих домаћих и међународних организација и институција у решавању ових проблема“, казао је Јевтић.

Јевтић је Данкана обавестио и о томе да када је у питању ова Влада Косова, позитивно је то, што  ова Влада има бољи став када је у питању решавање проблема невећинских народа.

На састанку је закључено да се Бриселски договори морају поштовати, што подразумева њихово пуно спровођење. „Формирање заједнице српских општина је кључан споразум из Брисела који се мора спровести што пре, прошло је готово 1700 дана од потисивања овог споразума и нити један дан конкретног рада на имплементацији истог“, рекао је министар Јевтић.

Током састанка је од стране делегације Велике Британије пружена пуна подршка реализацији процеса који ће побољшати квалитет живота свих грађана на Косову.

 Јевтић и Занијер о заштити права невећинских народа

 

Током дана потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић сусрео се и са високом комесаром ОЕБС мисије за питања мањина Ламбертом Занијером.

Јевтић је са Занијером разговарао о заштити права невећинских народа на Косову, као и о залагању институција у заштити ових права. И током овог састанка истакнута је важност равноправне употребе српског и албанског језика, посебно у правосудном систему јер се често дешава да се због погрешног превођења на српски језик и Закони који су преведени погрешно тумаче, што понекад наноси велику штету.

Поменуто је да канцеларије за заједнице и повратак, које сада припадају локланим самоуправама морају бити проактивније и одговорније према процесу повратка јер добром сарадњом ових канцеларија и министарства  може се допринети решавању неких основних питања када је реч о повратку.

Јевтић је нагласио проблем немогућности повратка расељених у неке градове на Косову, наводивши пример последњих хапшења Богдана Митровића и Миланке Терзић, јер како је рекао „ неки људи не могу посетити места у којима су жиели ни на сат времена а камоли да се у тим местима говори о повратку“.

На састанку је такоће било речи о потреби примене договора из Брисела и веће посвећености свих у решавању безбедносних и економских проблема.

Погледајте и ...

Сутра протест удружења “Подржи ме”

 У просторијама Митровачког двора сутра ће бити одржан протест удружења за подршку и бригу о …