недеља , 9 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Јевтић: Кренули смо у конкретно решавање проблема употребе српског језика на Косову

У Приштини је данас одржан „ Форум о поштовању језичких права на Косову“. Форуму који је организовала Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и Канцеларија повереника за језике при Канцеларији премијера, присуствовали су потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, председник Владе Косова Рамуш Харадинај, шеф  Мисије ОЕБС-а  на Косову Јан Брату, високи комесар ОЕБС-а за питања мањина Лаберто Занијер, амбасадор Аустрије на Косову Гернот Фандлер као и повереник за језике Славиша Младеновић.

Јевтић је том приликом рекао да је имплементација Закона кључ ка решавању проблема равноправне употребе језика на Косову.Нагласио је да по први пут постоји пуна посвећеност  Владе Косова да се питање равноправне употребе језика реши на један квалитетан начин.

„ Са председником Владе и повереником за језике смо направили један конкретан договор око корака који треба да се имплементирају како би били у прилици да једну овакву ситуацију променимо у позитивном смислу. Оно што свакако тренутно фали, јесте да имплементација Закона буде на један институционалан начин решена. Уз помоћ Канцеларија председника Владе, Канцеларије повереника за језике мислим да ћемо бити у прилици да ситуацију која је данас променимо набоље“, истакао је Јевтић.

Као добар пример равноправне употребе језика навео је Министарство за заједнице и повратак јер како је рекао у Министарству на чијем је челу сваки се документ добија на оба службена језика, српски и албански.

Јевтић је данас поручио да свака институција и сваки појединац у институцији од локалног до централног нивоа мора да преузме обавезу поштовања Закона јер се проблем треба решити другачијим радом када је о преводу докумената о Закону реч, како би сваки грађанин имао право да добије документа и информације на свом језику.

„Свакодневно се обични људи сусрећу са проблемима онога што јесте поштовање њихових основних људских права а то је пре свега могућност да добију услуге на један квалитетнији начин али и да на један другачији начин буду у прилици да уживају сва она права која они као грађани имају, јер често нису у прилици да на свом матерњем језику добију одговоре на питања која као грађани поставе и то јесте проблем“, казао је Јевтић.

Јевтић је и током претходних дана водио интензивне разговоре када је у питању проблем равноправног поштовања службених језика на Косову. Он је током јучерашњег састанка изнео овај проблем и британском министру за Америку у Европу Алану Данкану, као и високом комесару ОЕБС-а за питања мањина Лаберту Занијерију.

Погледајте и ...

Марко Ђурић: Притисак да се Срби иселе, а Србија призна Косово

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да је на делу синхронизовани притисак …