понедељак , 17 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

У местима која су под здравственим надзором Дома здравља Грачаница, обухват вакцинацијoм MMR вакцином је 95.9%

Eпидемија малих богиња у Грачаници и осталим срединама са српском већином проглашена је 24. октобра, истакла је у Јутарњем програму педијатар Дома здравља Соња Ракочевић, која је нагласила да је код нас епидемија проглашена након што су установљена три случаја малих богиња.

„То се дешава због смањеног обухвата популације вакцинацијом и не само овде на Косову већ и у Србији, у Румунији где већ годину и по дана не може да се заустави епидемија малих богиња. Зато је веома битно да се деца редовно вакцинишу, а ММR вакцина је обавезна по календару имунизације. Прва вакцина против морбила прима се од 12 до 15 месеци, а ревакцина на поласку у школу“, нагласила је Ракочевић.

„Од задњег случаја морбила код нас, наше патронажне сестре су редовно обилазиле породице заражених, које су стављене под појачан здравствени надзор. Од 26. октобра имамо изоловану инфективну амбуланту у Лапљем Селу са инфектологом и углавном се сви суспектни случајеви шаљу тамо“, напоменула је докторка и истакла да је било девет сумњивих случајева, са карактеристичном клиничком сликом малих богиња. Код троје су настале компликације – пнеумоније.

У циљу сузбијања епидемије морбила у Дому здравља Грачаница извршена је и ванредна вакцинација. „Почетком октобра почели смо да спроводимо ванредну вакцинацију и до сада је дато 135 вакцина. Иначе, Дом здравља Грачаница, који обухвата Домове здравља у Лапљем Селу, Чаглавици, Преоцу и Грачаници, по подацима из децембра прошле године вакцинацијом ММR вакцином је обухватио 97,8% деце и због тога код нас није епидемија узела маха, али то ипак не значи да неће и због тога морамо бити опрезни“, наглашава др Ракочевић.

Докторка је поручила да се нада да ће родитељи схватити значај ММR вакцине и да ће испоштовати Закон о заштити своје деце од заразних болести и још једном упутила апел родитељима, који из неоправданих разлога нису довели децу на вакцинацију, да дођу и да сваку дилему поделе и са педијатром.

„СЗО је имала за циљ 2015. годину за потпуну елиминацију овог вируса, али на жалост веома је јак антивакцинални лоби, а народ је просто склон да верује неким причама а не научним студијама. Пре свега, треба погледати статистичке податке о смртности од ове болести“.

Докторка је истакла да је у 2012. години у свету, када код нас није забележен ниједан случај, од морбила умрло 122.000 људи што значи на дневном нивоу 330, а сваког сата је 14 умирало.

Погледајте и ...

Обрадовић:Срамота је извргавати руглу због другачијег става

Марија Обрадовић, потпредседница Главног одбора Српске напредне странке критиковала је поједине представнике опозиције због увреда …