понедељак , 17 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Удружења жена апелују на осуду Цветковићеве кандидатуре за председника општине Партеш

На Косову има више од 3.000 невладиних организација, свака од њих у програм рада има заштиту основних људских права. Све политичке партије на Косову се начелно залажу за поштовање људских права, заштиту угрожених група као и равноправност полова. Међународне институције такође промовишу исте вредности.

Како то да нико не реагује на кандидатуру особе која својим деловањем крши све те вредности?

Очајне смо и понижене пред чињеницом да поново долазимо у ситуацију да се за градоначелника Партеша утркује особа која је осуђивана за силовање и оптуживана за силовање и сексуално напаствовање пред српским и пред косовским институцијама. Против Ненада Цветковића је још 15. септембра 1996. у Гњилану поднета кривична пријава због силовања и тада га је Врховни суд Србије осудио шестогодишњом казном затвора за силовање малолетница. Након издржане затворске казне, уследиле су још две пријаве за сексуално узнемиравање. Прву је 26. септембра 2011. поднела жена из села Пасјана због претњи упућених њој и њеној породици као и због сексуалног узнемиравања. У истом периоду, још једна жена је пријавила Цветковића због сексуалног узнемиравања у просторијама општине, где је отишла јер се јавила на конкурс за посао.

Серија насилништва се није зауставила, без обзира на то коју је функцију Цветковић обављао. Прошле године, док је био саветник за интеграцију повратника у косовском министарству за повратак и заједнице, приведен је јер је напао у Пасјану женску особу која је задобила лакше телесне повреде нанате оштрим предметом. Напао је и њеног брата.

Питамо све оне који се залажу за људска права, једнакост полова, који свакодневно говоре о правима жена – како се ми, жене Косовског Поморавља осећамо када одемо у општину? Пита ли нас неко како се ми осећамо, када знамо да су наше комшинице и пријатељице, жртве његовог понашања? Занима ли икога како је нама када се међународни представници рукују са човеком који је поред предаторског понашања познат и по насилништву.

Шта ми грађани Косовског Поморавља можемо да очекујемо ако таквом човеку допадне моћ у руке? Моћ још и већа од оне коју очигледно има када овако дуго, овако некажњено, може да чини кривична дела.

Апелујемо на све жене, организације, појединце, партије и институције да јасно осуде кандидатуру осуђених насилника за вршење јавне функције. Сваки вид подршке, ћутање или одобравање је увреда за жртве и за све жене на Косову.

 

Саопштење потписују:

Савез удружења жена Косова и Метохије

Косовска женска мрежа

Удружење послоних жена Авенија

Удружење жена Наш дом

Удружење жена Рука руци

Моравски бисер

Удружење жена пољопривредница

Погледајте и ...

Сутра протест удружења “Подржи ме”

 У просторијама Митровачког двора сутра ће бити одржан протест удружења за подршку и бригу о …