понедељак , 10 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Предавања о дијабетесу у Ромском центру у Грачаници

Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетеса, а у организацији Одељења за здравство и социјалну заштиту општине Грачаница, у Ромском центру у Грачаници  одржана су предавања о овој болести. У оквиру предавања одржана је и акција мерења нивоа шећера у крви и крвног притиска.

„Болест не зна за  баријере и границе, да ли је неко Ром, Србин или Албанац и то уопште није битно.  Неки људи су мишљења  да здравствена заштита Ромима није доступна као и осталим  заједницама и зато смо ми одлучили да овде, у Ромском центру одржимо превентивно предавање и уколико мерењем утврдимо да постоји могућност да се неком ова болест јави, ту смо да их упутимо где даље да се јаве“, истакао је Слободан Костић, испред Дијагностичког центра Грачаница.

Докторка Мирјана Тодоровић је присутнима објаснила шта је дијабетес и како настаје ова болест.

„Шећер или дијабетес јесте поремећај метаболизма који се карактерише повећаном концетрацијом шећера у крви. Значи, повећана  концетрацију глукозе, односно шећера у крви, доводи до настанка хипергликемије“, нагласила је  др Тодоровић.

Један од највећих проблема лечења дијабетеса код нас  јесте недостатак лекова.

Акција провере нивоа шећера у крви, као и мерења крвног притиска за све грађане општине Грачаница биће одржана сутра у холу општине.

Погледајте и ...

Колектив ЈП “Мрежа Мост” осудио напад на новинарку Животић

Брутални и антицивилизацијски напад на новинарку Студија Б Барбару Животић најоштрије осуђују и колеге Јавног …