недеља , 9 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Јевтић и амбасадор О’Конел о повратку, проблему узурпиране имовине и ЗСО-у

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић састао се данас са амбасадором Велике Британије на Косову Руари О’Kонелом (Ruairi O’Connell).

 Током састанка двојица званичника су констатовала да се поглавље повратка расељених мора затворити што скорије на један позитиван начин, а то је да се свим расељеним лицима који изразе жељу за повратком то и омогући. На састанку је било речи о проблему узурпиране имовине, где је речено да и након извештаја заштитника грађана у коме се наводи да је Закон о Агенцији за верификацију имовине лош потребно радити на измени и допуни тог Закона и да ће „Српска листа“ тежити ка томе да се на конретан начин крене у решавање овог питања у Скупшини Косова. Када је у питању формирање Заједнице српских општина, министар Јевтић је на састанку истакао да се ЗСО мора формирати у току 2018. године.

 „ Чињеница је да улажемо велике напоре да расељене вратимо. Наш крајњи циљ је негде што скорији повратак свих који то желе, можда ћемо на тај начин анимирати и оне који до сада о повратку нису размишљали да се на Косово врате. Стварањем конретних услова за повратак искрено мислим да ћемо створити бољу климу и за суживот невећинских народа на Косову. Формирање Заједнице српских општина је важно управо и због повратка јер се на тај начин улива сигурност и расељенима да се коначно могу вратити својим домовима“, рекао је министар.

 Позитивна клима у Влади када је у питању решавање проблема невећинских народа охрабрује, због тога ћемо и покушати да горе наведене проблеме решимо што пре, истако је Јевтић.

 Од стране амбасадора О’Kонела је напоменуто још једном да је у процес важно укључити и локалне самоуправе као и друге организације и институције на свим нивоима јер је примарни циљ да невећинске заједнице буду једнаке у смислу поштовања владавине Закона и уважавању људских права.

Погледајте и ...

Марко Ђурић: Притисак да се Срби иселе, а Србија призна Косово

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да је на делу синхронизовани притисак …