недеља , 9 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

У Грачаници формирано Удружење дијабетичара “Слатко срце”

Данас се у свету и код нас обележава Дан борбе против дијабетеса, болести која је све пристутнија, како међу старијом тако и међу млађом популацијом. У циљу едуковања и саветовања оболелих у нашој околини пре петнаест дана отворено је Удружење дијабетичара „Слатко срце“.

„Основни циљ удружења је побољшање положаја и квалитета живота особа са дијабетесом, њихових породица и окружења. Исто тако и пружање информација о овој болести, као и едуковање оболелих и њихових чланова породице. Ово је новоформирано удружење и, на жалост, још увек немамо свој простор који нам је преко потребан како би кренули, за почетак, са  прављењем регистра оболелих од дијабетеса у нашој околини“, истакао је гостујући у Пријатом поподневу Радио Грачанице председник удружења, Бојан Мирковић, који је изразио наду да ће бити оних, који желе да помогну и подрже функционисање првог удружења дијабетичара на цетралном Косову.

„Веома је битно да се ми, дијабетичари окупимо на једном месту и разменимо своја искуства у лечењу. Знамо у каквој ситуацији живимо и понекад је веома тешко доћи до инсулина, тако да ћемо се потрудити да једни другима излазимо у сусрет и помажемо се и на тај начин“, напоменуо је Мирковић, који од ове болести болује већ 26 година.

Један од иницијатора оснивања овог Удружења је и професор доктор Татјана Новаковић, ендокринолог Интерне клинике у Лапљем Селу, која је нагласила значај формирања овог Удружења за све дијабетичаре. Она је нашим слушаоцима објаснила шта је заправо дијабетес, како се лечи и које су савремене методе и истакла  могућност пружања иновативних метода лечења у виду уграђивања инсулинске пумпе.

„Иновација у лечењу дијабетеса је уграђивање инсулинске пумпе, коју Бојан има већ пар месеци и презадовољни смо резултатима. Она изискује веома велику одговорност и дисциплину и пут до ње није нимало лак“, нагласила је др Новаковић.

„Последњих година приметан је пораст оболелих од ове болести и због тога треба ставити акценат на борбу против овог тешког обољења, које се јавља и код деце и код одраслих, јер у свом току, поред акутних компликација, развијају се и хроничне компликације које доводе до значајног нарушавања здравља оболелих“, истакла је докторка Новаковић.

Она је напоменула да је дијабетес хронична, незаразна болест, која се јавља и код младих и код старих особа. Манифестује се симптомима који су слични, то су осећај жеђи, често мокрење, малаксалост и губитак телесне тежине, а оно што је одликује јесте појава хипергликемије, односно високе вредности шећера у крви.  Оно што је карактеристично за хипергликемију јесте да је то хронично обољење, значи када се јави траје до краја живота.

Погледајте и ...

Студио Б најоштрије осуђује дивљачке нападе на новинарку Барбару Животић

Студио Б најоштрије осуђује монструозне и дивљачке нападе на нашу новинарку Барбару Животић, која је …