уторак , 11 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

СПЦ и верници славе Светог Георгија

Српска православна црква обележава данас празник посвећен Светом великомученику Георгију, у народу познатијем као Ђурђиц.

Ђурђиц је једна од најчешћих слава, а црква га помиње као борца за хришћанство и великомученика.

Свети Георгије погубљен је 303. године. Био је Христов војник који је одбио послушност цару Диоклецијану, великом прогонитељу хришћана, изјавивши да се не плаши да умре за своју веру.

Свети Георгије има у православних Срба две славе – на дан пострадања у време римског цар Диоклецијана 23. априла по старојулијанском календару (6. маја по грегоријанском) и на дан преноса моштију из Никомидије (сада Измир у Турској) у град Лиду Палестинску 3. (16.) новембра.

Оба празника се обележавају у храмовима Српске православне цркве али и као крсна слава многих породица Срба. Кажу да је по бројности свечара на осмом месту слава у Срба. Ђурђиц је и градска слава Новог Сада, као и Бора.

Данас се празнује пренос моштију св. Георгија у град Лиду Палестинску. Та сеоба моштију у Палестину, одакле му је мајка била родом и где је имао велико имање које је разделио сиромасима, била је последња жеља светитеља пред смрт.

Ђурђиц неме посебне обичаје, прославља исто као и све друге крсне славе – припремом славског колача, кољива и вина, и освештањем.

Непокретни је празник. Уколико падне у мрсни дан, спрема се мрсна трпеза, а уколико падне у посни дан (среда, петак), спрема се посна.

Погледајте и ...

Апел Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја за помоћ грчком народу

Српска Православна Црква, са свим својим кћерима и синовима, сматра својом моралном обавезом да узме …