НАЈНОВИЈЕ

Неразумевање између Београда и Приштине и како га превазићи

У Косовској Митровици данас је одржан округли сто на тему бриселског дијалога и примене постигнутих споразума, са посебним освртом на Заједницу српских општина.

Истовремено је представљен извештај Групе за истраживање практичних политика на Балкану, на тему „Заједница српских општина: Разумевање сукобљених перспектива Албанаца и Срба“.

Округлом столу су присуствовали и представници Владе Косова, политичари са севера КиМ, медији као и представници цивилног сектора.

Извршни директор ове Групе Наим Рашити каже да извештај показује да представници Срба и Албанаца имају веома различиту перцепцију самог дијалога који се у Бриселу води између Београда и Приштине, па самим тим другачије и гледају на Заједницу српских општина.

„ Препорука је да се ради оквир имплементације договора постигнутих у том дијалогу уз све могуће консултације, на миран начин“, каже Рашити и подвлачи да посебно опозиција показује велико неразумевање целокупног процеса и договора.

Посланик Српске листе у косовској Скупштини Игор Симић говорећи о извештају каже да је он коректан у одређеним сегментима а у неким би га требало изменити.

„Извештај представља једнострану слику о томе шта мисле Албанци а шта Срби о Бриселском споразуму. Када опет погледате целокупан извештај , омо што је моја главна замнерка, као представника Српске листе, јесте да у самом Бриселском споразуму, тачке које се односе на формирање Заједнице српских општина, као најбитнијег сегмента споразума, нису спроведене. Када погледате 15 тачака, све оно што је требало да буде спроведено од стране званичног Бреограда, испуњено је. Остало се чека“, каже Симић.

Симић подсећа да се данас навршава 1682. дан како се чека да се формира Заједница српских општина а да истовремено од међународних представника стижу само, како је рекао „благи позиви како би то требало урадити“.
„ Као представници Срба унутар међународних институција, ми ћемо инсистирати да се свакла тачка Бриселског споразума испоштује, посебно оне у вези формирања Заједнице српских општина, јер је она за

Србе на Косову најбитнија“рекао је Симић.

Организацију Окрулог стола помогла је НВО Актив.

Извор: Радио Косовска Митровица

Погледајте и ...

Патријарх Иринеј: Вучић се лавовски бори за Косово и Метохију

И даље мислим да се председник Србије Александар Вучић лавовски бори за Косово и Метохију …