Главна / Друштво / Гост “Пријатног поподнева” Александар Гуџић: Историју нисмо запоставили

Гост “Пријатног поподнева” Александар Гуџић: Историју нисмо запоставили

Последњих дана и месеци имали смо више пута прилике да се упознајемо са чињеницама везаним за нашу историју. Тако је било и на трибини посвећеној настанку краљевине Србије 1217., али и на изложбама које су недавно отворене у Дому културе у Грачаници. Најпре нас је Анита Мекина упознала са споменицима Југославије, посвећеним Другом светском рату, а затим смо имали прилике да на фотографијама видимо учеснике Првог светског рата, као и неке од писаних докумената.

То је био повод да гост нашег програма буде Александар Гуџић, историчар, који је најавио да ће у Дому културе бити још таквих и сличних дешавања.

Да ли смо заборавили жртве Другог светског рата? Да ли је последњи рат допринео да претходни ратови оду у сенку? То су била нека од питања, која смо поставили нашем саговорнику.

Тема нашег разговора била је и познавање историје, када су у питању млађе генерације, као и како их заинтересовати за ову област.

Млађе генерације су мање заинтересоване за познавање историјских прилика, а и историјом се доста манипулише, међутим, како је најавио наш саговорник, управо из тог разлога, Дом културе наставиће да организује трибине са историјским темама, као и друге догађаје, како бисмо неке податке приближили што већем броју људи.

Check Also

Владика Теодосије служиће молебан у Звечану

Владика рашко-призренски Теодосије служиће у 18 часова молебан, у Цркви Светог Ђорђа у Звечану. Владика …