уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Перформанс ученика Медицинске школе поводом Светског дана борбе против Сиде

Поводом Светског дана борбе против Сиде, ученици средње Медицинске школе окупили су своје професоре и другове на перформасу којим су приказали колико је битно бити упућен у методе заштите од Хив вируса, али и ситуације у којима се млади како се не би издвајали из друштва подвргавају ризицима да постану Хив позитивни.

Психолог у Медицинској школи, Валентина Николић истиче да се сви запослени у школи труде да разговором и едукацијом повећају свест ученика о значају превенције код ове болести.

“Нисам сигурна да млади довољно знају о ризику који носи прерано ступање у сексуалне односе. Рекла бих да можда треба више радити са децом, пре свега родитељи али и професори на тему полно преносиве болести. Ми смо данас, заједно са нашим ученицима, поред перформанса, одрадили и кампању, односно покушали да информишемо јавност о значају превенције и о раној информисаности о Хив вирусу. Ми у оквиру својих наставних активности редовно посвећујемо пажњу овој теми”, рекла је Николићева.

Професор практичне наставе у Медицинској школи Ирена Величковић казала је да се значај данашњег перформанса огледа пре свега у информисању деце али и шире јавности да је болест Сида и те како присутна у садашњости, али и да је кључна активност, посебно овог 1. децембра, подизање свести о превенцији болести.

“Сваке године организујемо неку активност на ову тему. Перформанском смо показали значај информисаности о овој болести, а посебно смо њиме хтели да нагласимо да је превенција веома битна и код ове болести, као и код свих осталих”, рекла је Величковићева.

Ученици средње Медицинске школе и актери данашњег перформанса Марија Велић и Новак Ристовић поручили су својим улогама да је јако битно имати свој став и не дозволити да зарад друштва и провода постанете још један “позитиван” на статистичкој листи оболелих од Сиде.

 

Погледајте и ...

Шабан Шаулић погинуо у удесу у Немачкој

Певач народне музике Шабан Шаулић настрадао је након удеса у Немачкој. То је за “Новости” …