Главна / Некатегоризовано / Јевтић расељенима: Вратите се на Косово, обезбедићемо вам све услове а то“

Јевтић расељенима: Вратите се на Косово, обезбедићемо вам све услове а то“

У циљу поспешивања повратка расељених на Косово, потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић састао се са расељенима у Смедереву и поручио  да се врате на своја имања и да ће им за тако нешто Министарство на чијем је челу обезбедити све неопходне услове.

„ Нама је првенствено циљ повратак сваке српске породице на Косово, на томе ћемо инсистирати и нa томе радимо. Тај повратак мора да буде добровољан али је једна од могућности и интеграција у срединама у којима они данас живе  уколико то они желе и ту ћемо радити са градовима и општинама у централној Србији како би смо то питање решавали“.

Када је реч о повратку, министар Јевтић је рекао да ће се расељенима како би се вратили обезбедити не само кров над главом већ и све што је уз то неопходно и истакао да ће проблеме попут проблема узурпиране имовине решавати на конкретан начин.

„ Проблем узурпирне имовине ћемо решавати онако како смо договорили на недавно одржаној регионалној иницијативи у Подгорици где је учешће узело четири владе: Србије,Црне Горе, Македоније и Косова. Формираће се посебан судски панел који ће се једино бавити питањем узурпиране имовине како бисмо све што је нерешено решили у што краћем периоду“, казао је Јевтић.

Истакао је да ће се кроз конкретне пројекте расељенима који се врате обезбедити радна места, и навео пример покретања  задруге у месту Осојане у општини Исток и најавио отварање још таквих задруга.

„ Такође ћемо и у Косовском Поморављу где су расељени из Смедерева у великој већини формирати једну задругу која ће покрити целу територију Косовског Поморавља од Клокота, Партеша, Ранилуга, Каменице….где год да се налазе, да заједно раде и да своју робу пласирају“.

Заједнички циљ свих нас је да на дугорочан начин решимо питање расељених и то радимо на неколико начина, институционално пре свега а један од тих је нацрт Закона који ће се односити на сва права расељених на Косову, да ако данас не жели неко да се врати на Косову из разних разлога то оствари у будућности, подвукао је Јевтић, јер како је рекао од повратка расељених на Косову се не одустаје.

Расељени су данас истакли да је веома значајно што имају прилику да разговарају са министром Јевтићем, док је градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић казала да ће се заједничким снагама учинити максимални напори да се свима који желе повратак то и омогући а да се свима који у Смедереву остану обезбеде нормални услови за живот. Захвалила је министру Јевтићу на упорности коју показује у овом ни мало лаком и значајном процесу .

Check Also

Петковић: Није Бриселски споразум Kуртијева прћија, потписи и обавезе важе за све

У својој патолошкој мржњи према сваком постигнутом споразуму и договору са Београдом, Аљбин Kурти је …