четвртак , 17 јануар 2019
НАЈНОВИЈЕ

У Грачаници отворен трећи „Косово и Метохија филмски фестивал“

 

Пројекцијом филма „На млечном путу“, сценаристе и редитеља Емира Кустурице, у Грачаници је отворен трећи „Косово и Метохија међународни филмски фестивал”.

„Сваки фестивал је празник, а овај фестивал филма широко обухвата и радује, како најмлађу публику, тако и оне који стварају филм и такмиче се. За нас овде на Косову и Метохији овај фестивал је много више од празника, он са собом носи мирис биоскопских сала,доноси дух града и све нас заједно на светла ове позорнице“, казала је отварајући фестивал глумица Јасмина Стоиљковић.

Публици се обратио и директор фестивала Мирослав Могоровић који је истакао да му је изузетно задовољство што је, у овом трећем издању, по први пут у могућности да присуствује представљању филмова у Грачаници.

„Оно што планирамо је да у наредним издањима имамо капацитет да дођемо овде са већим бројем филмова и са много већим бројем гостију“, казао је Могоровић, који је публици пожелео да, у три дана трајања фестивала, ужива у „најновијим издањима српске рецентне кинематографије, као и светске кинематографије“.

За три дана фестивала, биће приказани српски филмови најновије продукције, али и филмови који су обележили светске филмске фестивале и пунили биоскопе широм света.

Посебна пажња биће усмерена ка најмлађима па ће и ове године имати свој посебан простор на фестивалу, где ће свакога дана имати прилику да погледају неколико најновијих дечијих филмова у 3Д техници синхронизованих на српски језик.

Другог фестивалског дана биће приказани филмови „Бисер Бојане“ у режији Милана Караџића, „Стадо“ Николе Која, као и холивудски блокбастер „Планета мајмуна“ Мета Ривеса.

У петак ће публика моћи да погледа и српског кандидата за Оскара, „Реквијум за госпођу Ј“, Бојана Вулетића и црногорску комедију „Тхе боокс оф књиге“ у режији Зорана Марковића.

Након завршетка Фестивала, публика ће својим гласовима прогласити најбољи домаћи филм.

Трећи Косово и Метохија међународни филмски фестивала (КММФФ), који се ове године одржава у Дому културе „Грачаница“ под слоганом „Овде!“, организовали су Европски културни форум и Дом културе Грачаница, а под покровитељством Министарства културе Републике Србије.

Погледајте и ...

Север Косова и Метохије окићен српским и руским заставама

Север Косова и Метохије  је окићен поводом посете Београду председника Руске Федерације Владимира Путина, којем …