четвртак , 17 јануар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Мустафа: Укидање суда ојачало би резолуцију 1244

Лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа упозорио да би укидање Специјалног суда ојачало резолуцију 1244 Савета безбедности УН.

“Амерички званичници били су веома јасни – уколико Косово не преузме одговорност за оснивање овог суда и решавање свих кривичних случајева, САД неће имати ни један разлог да спрече Савет безбедности да га оснује”, навео је Мустафа на свом Фејсбук профилу.

“Уколико би се суд основао одлуком СБ УН, то би ојачало улогу Русије и Кине, док би његов мандат био неограничен и препуштен вољи земаља које нису признале независност Косова”, додао је он.

Према његовим речима, то би значило интервенисање СБ УН и поновно успостављање резолуције 1244.

Део приштинских власти покушао је протеклих дана, упркос упозорењима амбасадора Квинте, да у парламенту издејствује закон о поништавању одлуке о формирању Специјалног суда за ратне злочине тзв. ОВК, а на основу 43 потписа посланика.

Међутим, како није било кворума седница парламента на ту тему је одложена до после новогодишњих празника.

У међувремену, приштински медији су данас објавили да је Специјално тужилаштво спремнило више од 60 оптужница против особа за које, како се наводи, постоје докази да су током сукоба на КиМ чинило кривична дела ратног злочина, а медју првооптуженима ће се, измедју осталих, наћи и брат актуелног премијера Даут Харадинај.

Под истрагом истог тужилаштва су и председник Хашим Тачи и његов партијски колега и председник парламента Кадри Весељи, с тим што евентуалне оптужнице против њих двојице неће бити подигнуте у првој групи оптужених.

Извор: Танјуг

Погледајте и ...

Север Косова и Метохије окићен српским и руским заставама

Север Косова и Метохије  је окићен поводом посете Београду председника Руске Федерације Владимира Путина, којем …