четвртак , 17 јануар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Јединство обележило 73 године постојања

Приштински недељник “Јединство“ данас је у Косовској Митровици прославио 73 године постојања.

Директор новинско – издавачког Јавног предузећа (НИЈП) Панорама у оквиру кога послује лист “Јединство” Светозар Влаховић истакао је на прослави годишњице, да Јединство не припада никоме појединачно, да оно није чак ниие ни власништво оних који у њему пишу деценијама, већ да Јединство припада искључиво његовим читаоцима и да се нада да га они, као такво препознају.

“Из године у годину, ја као неко ко је у Јединству много дуго, као неко ко је цео свој живот провео на Косову и Метохији, све сам више уверен да ће се расплет свих ових тешких ситуаија разрешити онако како одговара истини и правди”, рекао је Влаховић и додао да је држава показала бригу за овај лист, за људе који у њему раде као и за цео српски род на овом простору.

Главни уредник листа Рада Комазец истакла је поздрављјући присутне да . је Јединство одувек било окренуто обичном човеку и његовом животу.

“Јединство и данас улаже новинарске напорие да се забележи живот и ухвати сваки бурни догађај на овим нашим просторима. Истовремено, одупиремо се таблоидизацији и сензационализму у новинарству, које је, нажалост, тренд. Окружени дигиталном технологијом и засути информацијама, људи и данас препозннају вредности и зато верују Јединству”, рекла је Комазец.

Народни посланик и председник Одбора за културу и информисање у Скупштини Србије Мирко Крлић рекао је, честитајући рођендан колективу листа, да је посебан значај Јединства што су у његовој редакцији стасавала нека од најцењенијих пера данашње српске поезије.

“Велики Матија Бећковић је рекао да је Косово одавно у надлежности поезије. Највећи косовски витезови данас су песници, књижевници и књижевни критичари. У Јединству млади новинари започињу каријеру а завршавају је као највећи књижевници. То је резултат осећаја посла којким се они баве и тиме дижу огромну културну вертикалу комплетном српском народу”, истакао је Крлић.

Јединство је пре пет година, установило награду за храбро и истинито извештавање “Мирко Чупић”која ј је ове године припала новинару Првог канала руске државне телевизије Јевгенију Александровичу Баранову, који је аутор на стотине телевизијских репортажа и емисија о животу српског народа на Косову и Метохији.

Награда ће Баранову бити уручена у јанурау.

Први број Јединства изашао је на данашњи дан 1944. године.

Извор: Радио Косовска Митровица

Погледајте и ...

Јовановић: Протекла година успешна, планови и за 2019.годину

У протеклој 2018.години у циљу урбанизације општине Грачаница реализован је значајан број пројеката: Од изградње …