четвртак , 13 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Књига “Арзамас” представљена по други пут љубитељима књиге у Грачаници

У једној сасвим другачијој атмосфери, у пријатном амбијенту читаонице “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници, на сасвим другачији начин представљена је књига Иване Димић “Арзамас”. Књига о којој се пуно причало у последње две године и чији је аутор, добитница Нинове награде за 2016. годину. Ова књига је први пут промовисана управо пред читаоцима у Грачаници, прошле године у току Видовданских свечаности, а овога пута њено представљање замишљено је кроз непосредан разговор са читаоцима или боље речено кроз упознавање са аутором.

О књизи су говорили Жарко Миленковић, Живојин Ракочевић, игуман Иларион и сама ауторка Ивана Димић.

Поједностављено, Ивана Димић је у овој књизи обрадила однос мајке и ћерке, односно ћеркину бригу о мајци све до њене смрти. Кроз овај однос међутим, проткана је прича о животу, љубави и смрти. Књига, по објашњењу ауторке има драмски и прозни део. По утисцима оних који су је прочитали, никог не оставља равнодушним.

По речима Живојина Ракочевића, иако мислимо да о љубави, смрти, животу, знамо све, Ивана Димић је својим личним, поетичким приступом надоградила наша искуства и поставила сваком од нас питање односа према најближима и све то, што је посебно важно, исприповедала једним мајсторством које омогућава уживање у читању.

Ивана Димић је нагласила да је и прва награда коју је добила ова књига била управо у Грачаници на Видовдан, а то је Перо деспота Стефана Лазаревића.

– Тема сама по себи није најзначајнија, већ начин на који се нешто обради. у овој књизи интересантно је то да је, у ствари, рађена у фрагментима који се смењују. Драмски и прозни. Књига има два дела. Први део се односи на осам година живота између мајке и ћерке, као и напредовања болести мајке, односно деменције, док је други део краћи и говори о месец дана пред мајчину смрт. Овом књигом сам, заправо хтела да докажем себи, али и читаоцима, да је љубав јача од смрти. Мислим да сам себи то и доказала, а читаоци ће проценити након читања – рекла је на промоцији Ивана Димић.

Отац Иларион, игуман манастира Драганац говорио је о овој књизи.

– Стваралаштво треба посматрати као жртву, као принос. Свако има дар. Радује ме што се у овој атмосфери, дешава да се људи окрећу лепоти и култури. Кроз оваку значајну књижевност, какву вечерас представљамо, провејава нешто што је веће од нас самих. У овој књизи постоји нешто што је универзално, иако се ради о суштинским темама којима се сваки човек бави – рекао је, између осталог, отац Иларион.

Са садржајем књиге и начином писања упознао је присутне и Жарко Миленковић, који је описао неке од сцена које су привукле пажњу. Све у свему, са сликовитим описима сцена у књизи, са разматрањем битних детаља и појашњењима саме ауторке, посетилац ове промоције стиче утисак, као да је књигу већ прочитао.

Као што је нагласила Ивана Димић, тема је обична, али начин писања увек може бити необичан. Ипак, иако је обична, ова тема наводи на размишљање. Ивана је нагласила да смо сви ми нечија деца, да својим мајкама дугујемо, а да се данас дешава да родитељи завршавају у старачким домовима.

Питање, да ли  треба бринути о родитељима када постану немоћни, намеће се само по себи, након читања ове књиге.

Награде које је добио овај роман говоре довољно. Можда, у данашњем времену, прво што требамо урадити јесте да одемо до прве књижаре и купимо “Арзамас”, а онда да размислимо.

Погледајте и ...

Јевтић: У току трајања КММФФ биће приказани бројни филмови домаће и стране продукције

Синоћ је у Дому културе отворен четврти по реду Међународни филмски фестивал „Косово и Метохија“, …