Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: 2018. развоjна година и за српски народ на KиM

Ђурић: 2018. развоjна година и за српски народ на KиM

Директор Kанцелариjе за Kосово и Mетохиjу Mарко Ђурић поручио jе вечерас да 2018. мора да буде развоjна година за српски народ на KиM, како у политичком, тако и у економском и културном смислу.
“Tо мора бити година у коjоj ће бити ревитализоване наше институциjе у свим сегментима”, рекао jе Ђурић у инервjуу телевизиjи Mост из Звечана, пожелевши и да 2018. грађанима Србиjе у покраjини донесе бољи и квалитетниjи живот и да буде година у коjоj ће деца постати наjважниjа и наjвећи приоритет.
“Успели смо да сачувамо језгро нашег система на КиМ, да сачувамо радна места наших људи на КиМ, и да томе придодамо радна места у приштинском систему. Дакле, егзистенцијалне услове смо стабилизовали и за нас би нормалност била да ти услови у 2018. години наставе да се побољшавају”, рекао је Ђурић одговарајући на питање шта би за њега у 2018. години значила “нормализација односа”.
“За нас је нормализација односа то што желимо да живимо у миру, да живимо тако да можемо да планирмо своју будућност и да се осећамо као своји на своме, то је за нас нормалност. Нормализација би требало да буде све што нас води ка остваривању тог циља”, објаснио је Ђурић.
Констатујући да у Приштини неке политичке структуре под нормализацијом подразумевају нешто сасвим друго, Ђурић је казао да се два концепта нормализације морају помирити на начин који ће заштитити интересе Срба и осталих грађана Србије на КиМ.
Прошла година је, како је оценио, била година борбе да српски народ на КиМ оснажи свој политички капацитет и створи политичко јединство својих представника.
“Шта је то што нам је потребно да бисмо овде опстали? Један од првих предуслова је политичко јединство српских представника, да будемо организовани и да делујемо у политичком смислу као војска. У 2017 години смо се приближили том циљу, иако имамо још много посла”, рекао је Ђурић.
Према његовим речима, у односу са приштинским привременим институцијама српски представници данас делују хармоничније и компактније, усаглашено са политиком државе Србије, и то што имају такозвани “златни глас” у тим институцијама ствара потенцијал да се у 2018. години остваре још значајниј резултати у одбрани српских државних и националних интереса.
Српски политички представници се данас у Приштини, како је констатовао, третирају са много више озбиљности и поштовања, добрим делом и због тога што је свима јасно да они своје деловање заснивају на сарадњи са Владом Србије и државом Србијом.
“Док буде Србије, биће и нашег КиМ, са нашим људима и институцијама на њему, са нашом борбом да овде останемо и опстанемо. Ми ћемо се трудити да јачамо нашу виталну животну снагу на КиМ, да искористимо све што нам се пружа из оба система да би нас овде било што више”, рекао је Ђурић.
Он је изразио уверење да ће у 2018. години, захваљујући унутрашњем дијалогу, јачати српске позиције када је реч о КиМ.
“Иницијатива председника Вучића за унутрашњи дијалог подстакла је далеко већи број људи него икада до сада да почну да се баве КиМ и мислим да је то веома важно за наш укупни капацитет да се бавимо овим проблемом. Иницијатива председника Вучића је подстакла стваралаштво и стваралачки рад по питању проналажења решења и мобилисала нашу јавност да почне да се далеко више интересује за КиМ”, рекао је Ђурић.
Унутрашњи дијалог је, такође, како је нагласио, показао и ко заправо нема став и ко има потпуно одсуство политике по том питању.
“Поједини опозициони политички представници буквално су побегли од ове дебате, чиме су демонстрирали да су се све време сакривали иза слогана и парола”, закључио је Ђурић.

Check Also

Ракић у посети општини Грачаница

Председник општине Грачаница Срђан Поповић састао се данас са потпредседником Владе и министром локалне самоуправе …