Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђаковица: Албанци оптужују Ђокицу Станојевића за злочине против цивила

Ђаковица: Албанци оптужују Ђокицу Станојевића за злочине против цивила

Представници цивилног друштва у Ђаковици траже од Основног тужилаштва у том граду, да подигне оптужницу за злочине против бившег председника општине Ђокице Станојевића, преносе приштински медији.

У писму предатом тужиоцу у Ђаковици Аљију Сељимају наводи се да би “на основу доказа које поседују, Станојевић требало да буде оптужен и да му се суди, за злочине против цивилног становништва у Ђаковици током 1998-1999”.

“Имамо и доказе да је бивши председник општине Ђаковица Ђокица Станојевић 1998. и 1999. године дочекивао паравојне снаге Војислава Шешеља, Арканове групе и групе ‘Френкијеваца'”, тврде у писму представници албанских невладиних организација у Ђаковици.

Поред Станојевића, у захтеву за подизање оптужнице помињу се Атанас Коколански, Здравко Винтар и Горан Јефтовић.
Станојевић одбацује све ове наводе и додаје да је 1996. године напустио место председника општине и престао да се бави политиком.

“Ради се о чистим лажима. Намера им је да ме заплаше и да измишљеним доказима спрече моје и посете других расељених Срба из Ђаковице том граду, православним гробљима и православној цркви”, рекао је Станојевић РТС-у.

Станојевић је по напуштању места председника општине наставио да управља фабриком вина и сокова “Бамби” у Ђаковици. Након рата основао је удружење расељених Ђаковчана, чији је председник.

У писму за подизање оптужнице, представници цивилног друштва траже да се Станојевићу забрани долазак у Ђаковицу, све до окончања судског процеса против њега.

Чланови Удружења расељених Срба из Ђаковице саопштили су јуче да због најављених протеста Албанаца одустају од одласка у тај град, како би у цркву Успења пресвете Богородице унели бадњак.

“Да би избегли непријатну ситуацију за велики празник, празник мира, одустајемо од традиционалног доласка на Бадњи дан. Нисмо уплашени. Настављамо борбу за повраћај достојанства, људских и верских права. Али, Н. Н. лица тужићемо суду”, наводи се у саопштењу Удружења.

Извор: РТС

Check Also

Хотијев саветник позвао Грчку да призна независност Косова

Саветник одлазећег косовског премијера за спољну политику Аљуш Гаши позвао је данас Грчку да призна …