Главна / Вести / Косово и Метохија / Далибор Јевтић најоштрије осуђује поруке мржње и насиље у Ђаковици

Далибор Јевтић најоштрије осуђује поруке мржње и насиље у Ђаковици

Поводом ”мирног протеста” групе Албанаца јутрос у Ђаковици, на Бадње јутро, потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић издао је саопштење за јавност у коме најоштрије осуђује оне који на највећи Хришћански празник шаљу поруке мржње и насиља.
”Ни овај Божић Срби из Ђаковице не могу да дочекају у својим кућама, у својој Ђаковици. Ни овог Божића нема мира у Ђаковици иако су расељени Срби управо из безбедносних разглога, услед јавних пратњи последњих дана, отказали посету манастиру Пресвете Богородице у овом граду. Против кога и чега су протестовали јутрос окупљени Албанци испред манастира у Ђаковици? Наравно, одговор се зна, циљ је исти – да Срба у Ђаковици нема. Ја нећу ни овог пута, као што то нисам никада раније чинио, да користим тешке речи, али тражим и захтевам да коначно на делу имамо владавину права а не улице у Ђаковици. И имам неколико питања да поставим –
1. Ко је и зашто закључао монахиње у манастиру Пресвете Богородице на Бадње јутро и Бадњи дан у Ђаковици?
2. Ко је и зашто онемогућио служење литургије на овај Хришћански велики празник?
3. Ко је и зашто јутрос у Ђаковици забранио уношење Бадњака у цркву?
4. Ко је и зашто монахињама онемогућио да јутрос купе хлеб?
Ова питања постављам својим колегама у Влади Косова, и министру полиције и свима осталима од којих очекујем не само одговоре и речи осуде већ и конкретна дела у кораке у циљу кажњавања оних који промовишу и шире етничку и верску мржњу и нетолеранцију. Разумејући бол и патњу оних који су током рата страдали било где и на било којој страни, ми данас имамо обавезу да радимо на успостављању људских вредности у друштву на Косову, на мир, суживот и толеранцију. И нека буду сигурни они који мисле да ће Срби одустати од повратка у Ђаковици и на Косово – то се неће десити јер ми не одустајемо и то је наша порука и овог Божића јер ми само хоћемо да будемо свој на своме и у Ђаковици али и у Мушутишту и свуда тамо где смо вековима на Косову као народ живели.
Мир Божији, Христос се роди!”

Check Also

Хотијев саветник позвао Грчку да призна независност Косова

Саветник одлазећег косовског премијера за спољну политику Аљуш Гаши позвао је данас Грчку да призна …