Главна / Вести / Косово и Метохија / Народне кухиње на КиМ сламка спаса за социјално угрожене

Народне кухиње на КиМ сламка спаса за социјално угрожене

Народне кухиње при Епархији рашко-призренској свакодневно хране више од 2.000 социјално угрожених у српским срединама на Косову и Метохији. Функционисање кухиња зависи од донација, али из године у годину успевају самостално да обезбеде све више намирница.Централни магацин и кухиња су у Прековцу код Новог Брда, где се припреми и највише хране.
“Од кромпира, грашка, бораније, преко пасуља, главног нашег српског јела, макарона, пиринча, све”, каже кувар Миладин Костић.
Оброк социјално угроженима, изнемоглима, дели се свакодневно.
Слободан Рашић истиче да му то много значи.
“Ово је ко мелем на рану. Живим од минималца и ове хране. Стару бабу непокретну чувам”, напомиње Рашић.
Благица Живковић каже да је расељено лице и да без ове помоћи не би имала ни да једе ни да пије.
Корисник народне кухиње је и повратник Бранко Вулић са супругом. Иако у годинама, покушава да обнови домаћинство.
“Сада садим шљиве чачанке, посадио сам једно 150 комада на једном месту, 150 комада на другом, 60 комада на трећем. А на пролеће ако Бог да калем, сво воће ћу да искалемим”, каже Бранко Вулић из села Зебинце.
Свим овим људима, хуманитарна организација “Мајка девет Југовића”, у склопу које раде и народне кухиње, представља извор егзистенције.
“Може се рећи да 60 одсто производа произведемо сами. Зато смо и отворили и пројекте самоодрживости пољопривреде, сточарства и млекаре. Видећете, почели смо и са градњом фарме свиња. Ту ради велики број људи, млади брачни парови и породице, које захваљујући том упослењу могу да преживе и остану на овим просторима”, каже Светлана Стевић из хуманитарне организације “Мајка девет Југовића”.
Самоодрживост значи и посао за више од 50 људи. Међутим, донацијама и хуманитарним акцијама и даље се покрива знатан део потреба за припремање оброка. Јер брашно, уље и друге потребне намирнице, у овом колективу не могу сами да произведу.
Извор: РТС

Check Also

Вулин за ТВ Мост: У Приштини ће увек урадити нешто против Срба

Од доласка Александра Вучића и потписивања Бриселског споразума, представници Приштине чине све да побегну од …