четвртак , 13 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Косово под невиђеним притиском Запада због Специјалног суда

Косово се нашло под најјачим притиском водећих западних држава због покушаја косовских лидера да укину Специјални суд за ратне злочине, а у случају да се то догоди, Косову прети међународна изолација, пише данас московски дневник “Комерсант”.

Дневник напомиње да ће питање укидања суда косовски парламент размотрити на првом овогодишњем заседању, наредних дана.

“Косовску иницијативу су на Западу дочекали на нож. Одмах после новогодишњег празника, Косово се нашло под притиском без преседана, најјачим током десетогодишње независности”, пише лист, напомињући да је пет водећих западних држава иступило са заједничком изјавом, претећи да ће у случају укидања суда обуставити партнерство са Приштином.

“Комерсант” оцењује да се крајње оштра реакција Запада може разумети. “Прва жртва ликвидације суда биће процес нормализације односа између Београда и Приштине, јер кажњавање припадника ОВК за ратне злочине у Србији доживљавају као компензацију за њен конструктивни прилаз у помирењу са Косовом”, пише лист.

Дневник додаје да власти Косова одбијају да испуне и друге две обавезе о демаркацији границе са Црном Гором и оснивање Заједнице српских општина, мада су и ЕУ и САД упозорили да без тога неће бити либерализације визног режима са Косовом.

“Овог пута косовским лидерима је послат још јаснији сигнал. Почетком недеље је саопштено да САД нису дале визу премијеру Косова који је 11. јануара требао да посети Ајову, а почетком фебруара да присуствује молитвеном доручку код председника Доналда Трампа”, наводи лист.

“Комерсант” додаје да сигнали са Запада нису остали непримећени на Косову, јер је почело “он-лајн потписивање” петиције са захтевом да се не укида Специјални суд, и да се ратификује споразум о граници с Црном Гором.

“Наредних дана ће постати јасно да ли су косовски лидери разумели тај захтев, као и сигнале са Запада”, закључује “Комерсант”.

Извор: Танјуг

Погледајте и ...

Вучић: Учинићемо све да сачувамо мир, само без понижавања

Председник Србије Александар Вучић рекао је да намера Приштине да формира војску није у складу …