Главна / Друштво / Јењава епидемија морбила на централном Косову

Јењава епидемија морбила на централном Косову

Иако се још увек јавља по неки случај малих богиња, по речима надлежних у Дому здравља у Грачаници, епидемија морбила у српским срединама централног Косова јењава.

„Што се тиче српских енклава можемо рећи да епидемија јењава. По подацима инфективне амбуланте, од 01. јануара до сада била су само два случаја, и то без компликација, а ради се о деци која нису била вакцинисана“, истакла је педијатар Дома здравља Соња Ракочевић.

Оно што је веома важно, јесте да у српским срединама на централном Космету до сада није било случаја са смртним исходом, као и то што код тренутно оболелих на овом подручју нико нема тежу клиничку слику.

„Било је пар случаја која су морала да се прате и пошаљу на Инфективну клинику у Косовској Митровици, као и неколико случаја упале плућа који су праћени од стране инфектолога у Лапљем Селу. Било је и неколико случаја који су морали да се хоспитализују у болници у Митровици, а једно дете је послато на Инфективну клинику у Београд“, рекла је др Ракочевић.

Према подацима Института за јавно здравља Србије „Др Милан Јовановић Батут“, од малих богиња најчешће оболевају деца до 5 година и старији од 30, а с обзиром на то да у нашим срединама још увек постоје ризичне групе, лекари сматрају да ће епидемија морбила у српским срединама на централном Косову потрајати још неколико месеци.

Check Also

Снег пада појачаним интензитетом, путеви проходни

Упркос томе што  на територији општине Грачаница, снег од јутрос пада појачаним интензитетом  сви путеви на територији општине …