четвртак , 13 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Јењава епидемија морбила на централном Косову

Иако се још увек јавља по неки случај малих богиња, по речима надлежних у Дому здравља у Грачаници, епидемија морбила у српским срединама централног Косова јењава.

„Што се тиче српских енклава можемо рећи да епидемија јењава. По подацима инфективне амбуланте, од 01. јануара до сада била су само два случаја, и то без компликација, а ради се о деци која нису била вакцинисана“, истакла је педијатар Дома здравља Соња Ракочевић.

Оно што је веома важно, јесте да у српским срединама на централном Космету до сада није било случаја са смртним исходом, као и то што код тренутно оболелих на овом подручју нико нема тежу клиничку слику.

„Било је пар случаја која су морала да се прате и пошаљу на Инфективну клинику у Косовској Митровици, као и неколико случаја упале плућа који су праћени од стране инфектолога у Лапљем Селу. Било је и неколико случаја који су морали да се хоспитализују у болници у Митровици, а једно дете је послато на Инфективну клинику у Београд“, рекла је др Ракочевић.

Према подацима Института за јавно здравља Србије „Др Милан Јовановић Батут“, од малих богиња најчешће оболевају деца до 5 година и старији од 30, а с обзиром на то да у нашим срединама још увек постоје ризичне групе, лекари сматрају да ће епидемија морбила у српским срединама на централном Косову потрајати још неколико месеци.

Погледајте и ...

Насловница Илустроване опет тема, Министарство осудило

Министарство културе и информисања критиковало је данас насловну страну Илустроване Политике, али и саопштило да …