понедељак , 25 март 2019
НАЈНОВИЈЕ

Ђурић: Немоj да нас зову сада када су се посвађали

Директор Kанцелариjе за Kосово и Mетохиjу Mарко Ђурић изjавио jе данас да Србиjа ниjе консултована када jе договарано како ће бити устроjен Специjални суд за ратне злочине тзв. OВK на KиM и да jе то могао да буде “заиста међународни суд, а не суд коjи оснива или распушта парламент у Приштини”.
“Нису нас консултовали ни када су постаjали наjбољи приjатељи ни када су се договарали око тога како ће да устроjе таj суд, па немоj да нас зову ни сада када су се посвађали”, рекао jе Ђурић на питање новинара да прокоментарише притиске са запада на косовске власти да не прекидаjу формирање и почетак рада Специjалног суда за ратне злочине тзв. OВK.

Нагласио је да Србија наставља да гони оптужене за ратне злочине.

“Имамо 750 активних предмета и тужилаштва раде пуном паром. Ми смо ти због којих се ти људи налазе на међународним потерницама и да се питају ови који се сада свађају, нико од тих људи не би ни био на потерницама. Ми смо делима показали шта мислимо о томе и шта сматрамо да је најбоље за Србе и за Албанце”, рекао је Ђурић.

На питање да ли ће Албанци имати прећутну подршку да избегну формирање поменутог суда, Ђурић је рекао да је то питање за оне који се стално мире и свађају.

“Оно је што је приметно, јесте да је међународни положај Србије по питању Косова и Метохије повољнији данас него што је био пре четири или пет година. Да је више разумевања не само за позицију Србије као државе видимо, не само по ситуацији везаној за чланство наше јужне покрајине у међународним организацијама где нема нових чланстава, него мислим да имају више разумевања за голготу и страдање које је наш народ прошао у деценијама за нама и то охрабрује”, приметио је Ђурић.

Нагласио је да ће се “борити да у предвечерје десетогодишњице нелегалне, неправдне и дубоко погрешне сецесије, коју ми не признајемо, та истина допре до сваког кутка планете”.

Европска унија позвала је данас косовске посланике да одустану од иницијативе за опозив одлуке о формирању Специјалног суда за ратне злочине такозване ОВК на Косову и Метохији.

Како јавља АП, Канцеларија ЕУ на Косову је саопштила да је “изузетно забринута” због иницијативе 43 косовска посланика да укину Закон о специјализованим већима и канцеларији специјалног тужилаштва.

Специјални суд основан је 2015. године одлуком косовског парламента у претходном сазиву, а нови сазив је покренуо иницијативу за опозив те одлуке.

Извор: Танјуг

Погледајте и ...

Ђурић: Забрана уласка безумни чин

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је у изјави за јавност да …