петак , 14 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

„КФОР да остане гарант мира и стабилности на Косову“

„ КФОР јесте и треба да остане главни гарант мира и стабилности на Косову. Интерес свих је да Косово буде место у коме ће сви грађани бити безбедни, за то ћемо се залагати и на томе радимо “, рекао је током данашњег састанка у Приштини, потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, команданту КФОР-а на Косову генерал мајору Салватору Куоћију (Salvatore Cuoci).

Јевтић је нагласио да су последњи инциденти који су се догодили у повратничким срединама, у којима је за три дана двема повратничким породицама у Клини и Истоку запаљењо сено, нанета штета која није само материјална већ и која уноси страх, као и протести у Ђаковици због којих расељени нису могли да посете свој град на најрадоснији хришћански празник Божић, забрињавајући, и да се мора обратити више пажње управо на ова места како би повратничке средине у којима је безбедност често крхка,у потпуности и превентивно заштитиле.

Јевтић је и на састанку са командантом КФОР-а изнео став Српске листе по питању формирање војске Косова рекавши да Српска листа неће гласати за овај предлог у Скупштини Косова, као и да је Српска листа против иницијативе око укидања Специјалног суда за ратне злочине. Говоривши о суду и свему ономе што се дешава око иницијативе за његово укидање, Јевтић је истакао очекивање да КФОР у потпуности заједно са другим институцијама на Косову у превентивном смислу спречи свако могуће насиље посебно у срединама у којима живе Срби.

Ово је први сусрет потпредседника Владе Далибора Јевтића са генерал мајором Куоћијем од како је он ступио на дужност команданта КФОР-а.

Погледајте и ...

КБС се трансформише у војску а задржава стари назив

Заокруживање формалног законског оквира за трансформацију Косовских безбедносних снага (КБС) у војску Косова, најављену за …