петак , 14 децембар 2018
НАЈНОВИЈЕ

Дому културе у Грачаници дигитални видео пројектор

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић уручио је данас директору Дома културе у Грачаници Живојину Ракочевићу мобилни ДСП пројектор у вредности од 4.207.000 динара које је обезбедило Министарство културе и информисања.

Ово је само један у низу пројеката који ће омогућити што бољем усавршавању културе на просторима К и М.
Свечаном уручењу поклона и потписивања протокола присуствовали су директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић.
У данима празничког даривања Дому културе у Грачаници је уручен дигитални видео пројектор за пројекцију филмова. У Југословенској кинотеци у Београду је поводом уручења пројектора потписан протокол о сарадњи између Дома културе у Грачаници и Југословенске кинотеке. Свечаном уручењу поклона присуствовао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.
“Данашњи леп повод нашег окупљања добра је прилика да се подсетимо чињенице да је Србија несумњиви утемељивач и главни мецена и патрон филма на Косову и Метохији још од времена када је јуначка и витешка српска војска 1912. године након вишевековног ропства закорачила на тло Косова и Метохије. Филмске секције које су је пратиле забележиле су живе слике Газиместана, живе слике наших светиња и у историју записале не избрисив траг нашег народа за ослобођење. Оно што је вредно нашег разумевања је чињеница да наш културни живот на Косову и Метохији опстаје у изузетно тешким условима, и ако дигитални филмски пројектор значи само један додатни садржај у неком другом делу наше земље на Косову и Метохији то је још један од симбола улагања у будућност. Све оно што тамо направимо поручује да желимо тамо да останемо, да желимо тамо да опстанемо, да желимо да поправимо наш живот тамо зато што тамо имамо нашу будућност”, рекао је Марко Ђурић.
Присутнима се посебно захвалио директор Дома културе у Грачаници Живојин Ракочевић.
“У основи ово је једна врста новог прозора на гету и нове светлости у том гету и ово је могућност да где год можемо да замрачимо једну собу у некој нашој енклави добијемо биоскоп”, рекао је Ракочевић.
Потписивању протокола су присуствовали и министар културе и информисања Владан Вукосављевић, директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић и представници филмских компанија.

Извор: ТВ Мост

Погледајте и ...

Насловница Илустроване опет тема, Министарство осудило

Министарство културе и информисања критиковало је данас насловну страну Илустроване Политике, али и саопштило да …