Главна / Вести / Косово и Метохија / Коцијанчич: Очекујемо конструктиван приступ

Коцијанчич: Очекујемо конструктиван приступ

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич изјавила је да ће се у оквиру техничког дијалога Београда и Приштине, од уторка до четвртка, разговарати о имплементацији договора из Бриселског споразума који још нису примењени.

“У том смислу очекујемо конструктиван ангажман и једне и друге стране и приступ који ће бити оријентисан на резулате”, поручила је Маја Коцијанчич пред нову рунду техничких разговора у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине.

Она је потврдила да су главни преговарачи Београда и Приштине Марко Ђурић и Авни Арифи потврдили спремност да ове недеље буду у Бриселу на састанку радних група и да су састанци планирани да се одрже од 16. до 18. јанура.

“Пуна имплементација свих договора у дијалогу је важна за напредак и Србије и Косова на путу ка ЕУ”, подсетила је Коцијанчич.

Портпаролка Европске комисије каже да ЕУ поздравља чњеницу да је Косово именовало новог главног преговарача, што је, према њеним речима, омогућило да се конкретан рад на имплементацији постигнутих договора настави на радном нивоу.

На питање зашто се на састанак експертских делегација Београда и Приштине у оквиру дијалога о нормализацији односа чекало више од годину дана, Коцијанчич каже да су контакти костантно били у току и да су у међувремену одржани састанци у различитим форматима, између осталог и на нивоу председника.

“За нас, рад се наставља. Рад је био и у току прошле године. Сада је важно да дође до имплементације договореног у дијалогу. У том смислу треба гледати и састанке који се одржавају ове недеље”, закључила је Коцијанчич.

Европски дипломатски извори за Тањуг кажу да би теме тродневних разговора експертских делегација Београда и Приштине требало да буду области “где још нема очекиване имплементације” као што су питања регистрских таблица, управљање административним прелазима, формирање Заједница српских општина, енергетика и мост у Митровици.

Извор: РТС, Танјуг

Check Also

Вулин за ТВ Мост: У Приштини ће увек урадити нешто против Срба

Од доласка Александра Вучића и потписивања Бриселског споразума, представници Приштине чине све да побегну од …