Главна / Вести / Србија / Вучић: Захтев да органи Србије учествују у истрази убиства Ивановића

Вучић: Захтев да органи Србије учествују у истрази убиства Ивановића

За државу Србију је убиство Оливера Ивановића терористички акт и у складу са тим ћемо се односити према томе, рекао је председник Александар Вучић.

Вучић је навео да је на седници Савета за националну безбедност договорено да се упути писмо органима Еулекса и Унмика са захтевом да државни органи Србије учествују у истрази.

Како је рекао, уверени су да би учешће органа Србије значило откривање истине о убиству Ивановића.

Александар Вучић је упутио саучешће пороици Ивановић и Србима на КиМ. Навео је да, ко год да је убио Ивановића, Србин, Албанац илис странац, да је то напад пре свега на породицу Ивановић али и на српски народ на КиМ, на север Косова и на Србију у целини.

Додао је да су злочинци оставили трагове, и да је то разлог што Србија тражи активно учешће и проналажење починилаца.

Вучић додаје да не зна зашто то не би прихватили и подсетио да Београд има протоколе за сарадњу се Еулексом и Унмиком.

“И мислим да то може нормално да функционише. Готово сам сигран да је ово толико крупно, да може да прође неистражено и без проналажења јасног кривца”, порчује Вучић.

Не постоји савршен злочин, а ово је далеко од савешеног злочина, додао је председник.

Приметио је да је “посао” Албанаца да оптужују Србију за све и то већ раде много времена.

“Али, не разумем оне одавде који мисле да је то прилика… пошто их нико неће ни за шта, сви знају какви су лопови, да се оклизну они би рекли Вучић је крив”, рекао је председник.

“Сваки дан говоре да сам ја издајник – јел то није мета на челу или петоструки аршини. Убиство ће бити истражено и убице откивене”, закључио је Вучић.

Напад на српски народ на КиМ 

Александар Вучић је, како је рекао, без обзира на политичке разлике, упутио саучешће породици Ивановић и Србима на КиМ. Навео је да, ко год да је убио Ивановића, Србин, Албанац или странац, да је то напад пре свега на породицу Ивановић али и на српски народ на КиМ, на север Косова и на Србију у целини.

Додао је да су злочинци оставили трагове, и да је то разлог што Србија тражи активно учешће и проналажење починилаца.

Указао је да је делегација Србије у Бриселу напустила дијалог јер је веома тешко да се разговара. Председник је истакао да је у другом делу седнице Савета за националну безбедност било речи о свакодневним претњама ратом и ратним сукобима на КиМ.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да нема овлашћења да говори о сазнањима, којима располажу службе у вези убиства Оливера Ивановића, али, како је рекао, да “има много интересантних детаља, који указују на могуће починиоце”.

Додаје да ће Србија предузети све мере које су неопходне да се пронађе убица или убице, и да је то јутрос обећао и супрузи Оливера Ивановића.

Злочин се, како је рекао, није догодио на територији коју ефективно контролише држава Србија, те се мора чекати реакција других органа, “али очекујемо да они то ураде професионално” и то је тражио и од Федерике Могерини и представника Међународне заједнице да брзо реагују.

“Убијен је човек који је родитељ, супруг и који никада није позивао сукоб Срба и Албанаца”, нагласио је Вучић.

Check Also

Петковић: Није политички мотивисан напад, већ вршњачка туча

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да је син српског политичара са КиМ Ненада …