Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Без наставка дијалога,док не буде резултата истраге

Ђурић: Без наставка дијалога,док не буде резултата истраге

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поновио је данас да неће бити наставка разговора у оквиру Бриселског дијалога, док не буде резултата у истрази убиства Оливера Ивановића.

Ђурић је рекао да убице Ивановића морају бити пронађене, како бисмо могли да идемо напред, градимо нормалне односе, као и садашњост и будућност свих који живе на КиМ…

„А ћутање… Не пада нам на памет да пред овиме жмуримо и ћутимо. Они су ћутали на изјаву Кадрија Весељија дан пре убиства и претње ратом, на паљења српске имовине, сена и кућа недељу дана пре тога, дан за даном, на све што се дешава везано за Специјални суд…“, рекао је Ђурић за ТВ Пинк.

Како је рекао, терористички напад и убиство Оливера Ивановића, што је и напад на целу Србију и Србе на КиМ, десио се јуче у 8.17, а наставак разговора у Бриселу, после више од годину дана, требало је да почне у девет сати.

„Ако размислимо коме је све одговарало и коме шта одговара на КиМ, коме одговара да буде мир, да коначно после толико година имамо неки напредак, стабилност, опоравак српске заједнице, кључну улогу и да од Срба зависи влада у Приштини, када су Срби ти који инсистирају да се преговори одвијају, а Албанци се томе противе, када је негативан публицитет око Специјалног суда на другој страни, потпуно је јасно коме не одговара“, рекао је Ђурић и подвукао да Србији и Србима не одговара нестабилност.
Он је рекао да је једно од основних питања у свакој истрази коме одговара и ко је „бенефицијер“ таквог злочина, а да сви на КиМ и у целој Србији од убиства Ивановића имају штету.

Како је истакао, наше службе и државни органи су успоставили јурисдикцију и надлежност у овом случају, иако се он десио на територији КиМ, где немамо ефективну контролу 17 година и баве се тим питањем на врло озбиљан начин.

„Нашу истрагу, без обзира на све околности, спроводимо и спроводићемо. Они чија је надлежност и одговорност да спроводе ову истрагу нису до овог тренутка то урадили, а њихова обавеза је да пронађу убице. Ако не буду дали озбиљан допринос да се разоткрије, знаћемо у ком правцу да гледамо и у ком правцу да тражимо одговорност и делујемо, јер је немогуће да се тако нешто не пронађе“, рекао је Ђурић.

Он је додао да нико из међународне заједнице не сме и нема право да седи скрштених руку.

„Очекујемо конкретне кораке и резултате, ништа друго нас не интересује, било какве речи су сада празне“, рекао је Ђурић.

Ђурић је додао да се лично гнуша оних који покушавају да „лешинарски политички профитирају у овој трагичној ситуацији“.

„Нећу да говорим ни о Ђиласу, Шапићу, Тадићу ни о свима њима који покушавају да на гнусном и монструозном убиству нападну сопствену државу, да би остварили најјефтиније политичке поене на локалним изборима и то да би, ако узму власт на локалним изборима, били са прстима у меду“, рекао је Ђурић.

Извор: Танјуг

Check Also

Општина Грачаница од вечерас у жутој зони

Према најновијој категоризацији општина на основу броја инфицираних коронавирусом, Општина Грачаница ће у наредних седам …