Главна / Вести / Косово и Метохија / Приштина, нови неуспео покушај “обарања” Специјалног суда

Приштина, нови неуспео покушај “обарања” Специјалног суда

Председништво косовског парламента, по трећи пут, није успело да обезбеди кворум неопходан за заказивање седнице о Специјалном суду, јављају медији у Приштини. Нови неуспех уследио после састанка амбасадора САД и неколико западних држава са косовским председником Хашимом Тачијем и првим човеком парламента Кадријем Весељијем.

На тај начин, на неодређено време одложена је расправа о укидању Специјалног суда за злочине ОВК, односно иницијативи коју су, у почетној фази, подржала 43 посланика у косовском парламенту.

Ново одлагање уследило је након серије оштрих упозорења САД и ЕУ, који су Приштини запретили захлађивањем односа и изолацијом уколико парламент буде анулирао заком о формирању Специјалног суда.

Уочи састанка са Весељијем и Тачијем, амерички амбасадор у Приштини Грег Делави изјавио је да ће се посланици, који су подржали иницијативу о укидању Специјалног суда за ратне злочине и политичари који су је предводили, суочити са последицама уколико таква иницијатива успе.

Прве оптужнице овог суда очекују се средином фебруара, због чега су се подигле тензије међу бившим командантима ОВК, који су мобилисали посланике како би у парламенту укинули овај закон, али је, бар за сада, пропало неколико покушаја да ова иницијатива доспе до скупштинске расправе.

Извор: Танјуг, РТС

Check Also

Петковић са мати Харитином о безбедности сестринства Пећке патријаршије и изазовима

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас у Београду са …