Главна / Вести / Косово и Метохија / У току састанак председника Вучића са грађанима српских средина јужно од Ибра

У току састанак председника Вучића са грађанима српских средина јужно од Ибра

У Лапљем Селу у току је састанак грађана српских средина јужно од Ибра са председником Србије Александром Вучићем. У обраћању присутнима, председник Вучић је истакао да је одушевљен великим бројем грађана.

Вучић је поручио да је дошао да разговара са мештанима и покуша да реши проблеме са којима се свакодневно сусрећу.

“Овде многи људи продају своју земљу и одлазе, некима можете замерити, а некима не, и то је разлог зашто смо овде, да не продајете своју имовину. Ако будете видели да се продаје нешто стратешки битно, дајте реците да ми откупимо да не оде у погрешне руке. Немојте се чудити Албанцима јер они јуре своје интересе а ми морамо да стварамо услове да живимо са њима. Гледао сам по Чаглавици све је мање српских кућа, у Косову Пољу нема Срба, слично је и у Бресју, а да не говоримо о Бабином Мосту и Обилићу. Ми смо спремни да помогнемо, заједно са нашом црквом да сачувамо нашу земљу. Данас мање губимо него раније и наћи ћемо начин да решимо и овај проблем“, нагласио је председник Вучић.

Председник Србије Александар Вучић одговарајући на питање мештанина Лапљег Села Небојше Николића, коме је неопходна помоћ за лечење сина Василија, одговорио је да ће помоћи и да ће до краја вечери добити све потребне информације и нада се, уколико је у питању сума од 150.000 евра, да ће мали Василије ускоро бити здрав.

„Бићу најсрећнији да теби Небојша не видим кнедлу у грлу и да будеш радостан са својом породицом“, рекао је Вучић.

Мештани Горе били су заинтересовани да ли ће држава Србија наставити да помаже тамошње становништво да опстане, а мештани Штрпца као један од проблема издвојили су Ски-центар, односно како да Ски-центар добије валидну легализацију.

„Као и са Трепчом имамо проблем и кад су Французи узимали Брезовицу, никакда нису хтели да разговарају, а ми то нећемо да прихватимо. Они мисле да је сада све њима припало. Тражили смо да видимо ко је улагао новац, коме припада Брезовица, јер не може нико да упадне и отме и каже да је таква политичка одлука“, нагласио је Вучић.

Срђан Здравковић просветни радник из Прилужја, пожалио се председнику Вучићу да је њихово село само пар километра од термо електране Обилић а да они највише имају рестрикције струје. Вучић је одговорио да ће покушати да разговара и реши и овај проблем. Здравковић је председника питао и да ли је оптимиста у вези примене Бриселског споразума.

„Долазио сам на Косово и Метохију и када су хтели да ме линчују због разговора у Бриселу и тада сам рекао да ћете ви бити ти који ће тражити примену Бриселског споразума јер је у вашу корист“, напоменуо је Вучић.

Професор историје из Штрпца питао је да ли ће просвета и даље радити по систему Републике Србије.

„За то смо се борили, за просвету, за здравство и треба да остане овако како јесте, а све је то предвиђено формирањем Заједнице српских опстина“.

Доктор Саша Крстичић из Штрпца питао је да ли постоји шанса за нова запошљавања медицинских радника и лекара у Штрпцу како би млади остали да живе тамо. Вучић је одговорио да ће до краја вечери добити одговор.

“Министарство здравља ради анализу на основу које ће према потреби запослити медицинске раднике и лекаре”, одговорио је Вучић.

Момирка Портић, која је просветни радник у Гораждевцу позвала је председника Вучића на прославу значајног јубилеја 120.година постојања Основне школе у том месту и затражила да се реконструише спољна фасада ове школе пре обележавања годишњице.

„До 14.маја ова школа ће добити нову фасаду, обећао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић“, одговорио је председник Вучић.

Живко Ђорђевић из Старог Грацка затражио је помоћ у запошљавању и истакао је да је са двоје деце и супругом корисник социјалне помоћи.

Председник је похвалио Ђорђевића што је опстао са својом породицом у Старом Грацку и обећао да ће за њега и његову породицу урадити нешто и помоћи им.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће убудуће три пута недељно лекар долазити у села Суво Грло и Србицу, чији су представници вечерас у Лапљем Селу, затражили од њега помоћ, односно лекара за своју амбуланту.

Снежана Дубић из општине Исток, која се у село Лукавац вратила 2003 године изнела је проблем незапослености. Снежана је мајка четворо деце, има земљу али нема услова за обрађивање. Била је на мети провалника, запаљено јој је и сено, а од председника је тражила запослење за свог сина.

Највећи проблеми становништва јужно од Ибра јесу незапосленост, минимална примања, лоши услови живота. Повратници метохијских села су нагласили да, поред поменутих пробелма, за њих додатне проблеме представљају пружање здравствених услуга, јер здравствених установа нема у местима где живе, а ни превоз до српских средина где су те установе смештене.

 

Check Also

Ђурић:Србија спремна за споразум о аутономији КиМ у складу са европским и светским стандардима

Харадинај треба да прихвати стварност да је Аутономна покрајина Косово и Метохија део Републике Србије, …