уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Завршен састанак Вучића са српским становништвом јужно од Ибра

Председник Србије Александар Вучић, након више од шест сати, завршио је састанак са српским становништвом јужно од Ибра.

У сали Дома културе у Лапљем Селу, након више од шест сати разговора председник Вучић је обећао да ће држава Србија и даље издвајати знатна средства за српски народ на Косову и Метохији. Захвалио је присутнима на великој заинтересованости за разговор и изношење проблема, за поверење и разумевање које су показали на вечерашњем скупу.

Председник Вучић изразио је захвалност људима који су вечерас дошли да разговарају са њим. Вучић је истакао да је ово осми пут у последњих пет година како борави на Косову и Метохији.

„Данас смо имали један тежак и добар дан у разговору са овим људима овде. Посебно ми је драго што сам могао да разговарам са људима из Ораховца, Истока, Клине, Гораждевца, многих метохијских места као и Косовског поморавља. Мислим да смо углавном видели са којим проблемима се сусрећу, осим кад су кренули са личним питањима, али та лична питања показују да је запошљавање и егзистенција људи највећи проблем. Малом броју људи можете да помогнете, већем броју не можете, али потрудили  смо се, да колико је то могуће, учинимо живот бар људима који су дошли овде лакшим и боље разумели проблеме са којима се суочавају да покушамо да им се обратимо, да их адресирамо и да их у будућности решавамо”, нагласио је председник Србије Александар Вучић.

Међу највећим проблемима са којима се овдашње становништво суочава издвојени су: незапосленост, неадекватни услови живота повратника, који су неретко мете разбојништва и крађа, изолованост у метохијским енклавама и тежак приступ најосновнијим институцијама као што су Домови здравља, школе, лични здравствени проблеми и недостатак финансијских средтава у решавању истих и многи други.

“Мораћемо да водимо рачуна о томе колико плата испаћујемо истим лицима, да ли та лица добијају из Приштине одређена примања да не бисмо с једне стране имали оне који примају неколико плата у својој кући и од државе Србије и од Приштине а да неки немају никаква примања. То је наш посао за наредни период а видели сте да је то наишло на највећу пажњу и у Митровици,  не само овде јужно од Ибра. Оно што су кључни проблеми , другачије су бриге људи на северу и јужно од Ибра и безбедносне и све друге, али ми се чини да оно што сви људи разумеју јесте да им је потребан мир, рационалан приступ, да су нам потребни разговори са Албанцима, да нам је потребан наш унутарсрпски разговор више него икада. Потребана нам је огромна енергија да разумемо да само на такав начин можемо да земљу гурамо напред и радом, а потрудио сам се да кажем људима да не могу да очекују све од државе али не иде то тако лако после много деценија”, нагласио је Вучић након разговора са Србима јужно од Ибра.

На питање новинара да ли је изненађен проблемима на које се локално становништво жали и да ли је изненађен чињеницом да још увек има оних који се селе са Косова, председник је одговорио да су проблеми мештана слични код свих, а да је проблем расељавања са Косова смањен али не и потпуно решен.

“Још увек има исељавања, али се мање исељавају. Добио сам податке за Грачаницу, причао сам и са владиком Теодосијем и боља је ситуација.

Ви знате како је у Грачаници било пре три и по, четири и пре пет година а ове године је много боље. Ако ме питате да ли је добро, па није не бих ни био овде да је добро, не бисте ме звали да јесте.

Наше поље деловања је веома ограничено, радили смо на томе да нашим људима овде обезбедимо што је више могуће, оно што је веома тешко јесте да на територији Косова и Метохије, где немамо ефективну власт на различитим нивоима од `99 спроводимо мере економске политике или мере социјалне политике, што сте могли да осетите из вечерашњих питања ових људи и видите да су нам руке добрим делом везане. Без обзира на то ми се трудимо и гледамо да помогнемо колико можемо. За фондове које смо издвојили за које смо у Београду били критиковани успели смо да сачувамо на десетине плацева од продаје овде и боље и да не причам како, а ако питате да ли је потребна већа свест и веће улагање, па јесте потребно.

Данас смо имали један веома тежак састанак у Косовској Митровици. Позвали смо људе и из Оливерове партије и наше противнике и заиста је био тежак разговор, али смо се ипак потрудили да саслушамо и ове људе овде и покушамо да им помогнемо. Помогли смо можда само пет посто, али немогуће је помоћи сваком, мислим да је важно некад и саслушати их“, рекао је Вучић.

Председника Србије је у Лапљем Селу дочекало око три хиљаде људи, који су га поздравили громогласним аплаузом и захваљивали на његовој посети у још једном тешком тренутку за све Србе на Космету.

Погледајте и ...

Партеш: Украдене две краве

У центру села Партеш надомак Гњилана, непознати починиоци украли су синоћ две краве, једна крава …