Главна / Вести / Косово и Метохија / Лајци: Нема одлагања избора предвиђених за 3.новембар

Лајци: Нема одлагања избора предвиђених за 3.новембар

izbori1Представници политичких партија, косовске владе и локални политичари и аналитичари оцењују да неће и не може доћи до одлагања новембарских избора.

Коментаришући спекулације у косовским медијима да постоји могућност одлагања локалних избора предвиђених за 3. новембар, саветник заменика премијера владе Косова и чан техничког преговарачког тима Дритон Лајци каже да је интерес све три стране да се избори на читавој територији Косова одрже.
“Приоритет званичне Приштине, ЦИК-а, званичног Београда и званичног Брисела заснован на споразуму од 19. априла је да се локални избори на читавој територији Косова одрже 3. новембра. Нема алтернативе”, рекао је Лајци и додао да Приштину у овом тренутку узнемирује само проценат учешћа Срба на северу Косова, док, како каже, све остало иде по предвиђеном плану.
Високи званичник опозиционог Демократског Савеза Косова Насер Ругова је оценио да је одрзавање локалних избора 3. новембра компромисно решење које је дошло као део споразума у Бриселу.
“Одржавање локалних избора 3. новембра је уставна обавеза. Медијске и аналитичке спекулације које данас читамо о наводном одлагању локалних избора су у функцији минимизирања бриселског споразума. Као политички субјект са традицијом позивамо грађане на северу да масовно изађу на изборе и бирају најбоље и тиме помогну развој њихових средина у свим порама живота”, рекао Ругова.
Градоначелник Грачанице Бојан Стојановић каже да би евентуално одлагање локалних избора, поготово на неки краћи период било веома неозбиљно.
“Одлагање избора ићи ће само на штету грађана. Разумео бих то у случају да се припоје и парламентарни и локални избори – у супротном стварно ниједна друга прича нема смисла. Ипак ја сам оптимиста да ће избори бити одржани 3. новембра”, рекао је Стојановић.

Извор: Тањуг

Check Also

На КиМ преминуло 6, новозаражених 392, повећан број хоспитализованих

У последња 24 сата на КиМ је преминуло шест лица од последица коронавируса, па укупан …