Главна / Вести / Косово и Метохија / Јевтић у Истоку: Наш одговор онима који нас нападају биће упорност и јединство

Јевтић у Истоку: Наш одговор онима који нас нападају биће упорност и јединство

„Министарство за заједнице и повратак ће вам пружити сву могућу подршку да опстанете и останете на својим имањима, на то нас обавезује ваша упорност да се вратите у своју Љубожду и опстанете у Сувом Лукавцу и свим повратничким срединама и поред бројних проблема и препрека на које сви заједно наилазимо. Инциденти у повратничким местима су одавно морали бити прошлост, нажалост и даље се суочавамо са једним од највећих проблема када је повратак и опстанак у питању али то нас неће поколебати у послу којем радимо. Наш одговор онима који нас нападају биће упорност и јединство, никада нећемо одустати да се вратимо и опстанемо као народ на Косову“, рекао је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, обилазећи повратнике у Љубожди, где је започета изградња кућа за повратнике, и породицу Дубић у Сувом Лукавцу, након најновијих инцидената када су на кућу Жарка Зарића разбијени прозори, а породици Дубић запаљена летина и штала.

Јевтић је посетом ових места рекао да жели свима да стави до знања и пошаље јасну поруку да ће његова подршка и подршка министарства на чијем је челу, повратницима у свим срединма на Косову бити стална и неизоставна. Породици Дубић је поручио да ће им материјлана штета бити надокнађена. Дoдао је да „они који не мисле добро повратицима не мисле добро ни себи“.

У оквиру посете Србима у Истоку, Јевтић је обишао и ОШ „Радош Тошић“ у Осојану, разговарао са наставним особљем и директором школе о томе на који начин може да им помогне и поклонио им икону Светог Саве пожелевши свима више деце у школи у будућности.

Министар је у кратком интервјуу за Радио „Браво“ из Осојана, који се налази у прсторијама ове школе, изјавио да је уверен да након посете председника Србије Александра Вучића Косову за Србе на овим просторима долазе бољи дани и да су већ предузети неки конкретни кораци како би се додатно помогло свима којима је помоћ потребна. Истакао је да очекује ускоро решења и за неке системске проблеме. Јевтић је поздравио гест руководства Радиа „Браво“, да запосли младог Леонида Дубића, рекавши да ово мора бити пример свима који желе да Срба на Косову буде више, јер су незапосленост и недовољна економска развијеност повратничких средина проблеми који се морају решити што пре. Најавио је и покретање пројекта производње лука који ће се финансирати од стране Министарства за заједнице и повратак, где су обезбеђена средства и што је још важније тржиште. То ће итекако помоћи повратницима да економски ојачају.

“Срби повратници данас у општини Исток живе тешко, али сви морамо признати да је живот данас нешто бољи и поред свих проблема. Осојане данас и Осојане када сам први пут овде дошао није исто, данас је боље и то се осећа. Ту је нови парохијски дом, ту је нови Омладински центар са базеном, ту су нови путеви, нове српске куће. Ту су људи што је најважније, за које се боримо и борићемо се на сваки начин да нам остану и да се врате. Међутим, ситуација је и даље тешка што нам говори да морамо да наставимо да радимо и будемо присутни свуда и сваког дана. То ћемо чинити”, рекао је Јевтић.

Након обиласка Љубожде, Сувог Лукавца и Осојана, министар Јевтић ће у току дана, посетити и Ораховац и Велику Хочу. Ова места ће министар Јевтић обићи заједно са министром просвете Младеном Шарчевићем и директором Канцеларије за КиМ Владе Србије Марком Ђурићем.

Check Also

Kрајем априла на Kосово стиже 50 нових респиратора

Због ситуације са пандемијом коронавируса Kосово би крајем овог месеца требало да набави 50 нових …