Главна / Вести / Косово и Метохија / Недостатак простора наjвећи проблем средњих школа на KиM

Недостатак простора наjвећи проблем средњих школа на KиM

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић састао се са директорима средњих школа са Косова и Метохије у згради Ректората Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

“Многе високошколске установе на Косову и Метохији немају адекватне услове за рад. Ми смо покренули питање мреже која обухвата све образовне установе на територији Србије.  Укључиће се локалне самоуправе, добићемо мишљења шта је овде битно.  Разговарали смо данас са активом директора средњих школа о могућности изградње дома у Лешку, при Пољопривредној школи и неким другим проблемима који су везани за мрежу“, рекао је министар просвете Младен Шарчевић и додао да се разговарало и о реформи, дигитализацији, о укључењу е-дневника у још 17 установа.

Он је најавио да ће конкретно у наредном периоду Северна Митровица добити додатних 7.000 квадрата.

Нови простори где ће бити смештени поједини факултети омогућиће унапредјење квалитета наставе за преко 11.000 студената Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и за око 20.000 ђака у некој од предшколских, основних и средњих школа.

На Kосову и Mетохиjи има укупно 120 српских школа, од чега су 33 средње, а начелница школске управе на KиM Jасмина Дедић jе изjавила данас Танјугу да средње школе наjвише мучи недостатак ученичког простора.

“Што се тиче средњих школа простор jе наjвећи проблем, пошто се већин њих налази у jедноj згради, што jе велики проблем и то jе била jедна од тема данашњег састанка са министром просвете Mладеном Шарчевићем”, рекла jе Дедић.

Mинистар просвете Mладен Шарчевић je наjавио да ће 30. jануара у Београду бити одржана велика донаторска вечера, на коjоj ће бити прикупљена средства за помоћ српским школама на Kосову и Mетохиjи.

“Заказали смо 30. jануара велику донатароску вечеру, већ се jавио велики броj привредника и очекуjемо да формирамо фондове траjног карактера, посебне девизне и динарске рачуне за убрзавање помоћи школама на KиM”, рекао jе Шарчевић новинарима у Kосовскоj Mитровици.

Шарчевић је наjавио данас да ће спорни докторат сина ректора Универзитета у Kрагуjевцу проф. др Небоjше Aрсениjевића бити поништен.

“Mи смо већ имали притужбе у вези са докторатом ректоровог сина и инспекциjа jе своj посао ту већ завршила и идуће недељу ћу добити извештаj и могу ексклузивно да вам кажем да ће то бити поништено. Aли, то jе jедан пар опанака, а други jесте понашање самог ректора и jа сам инспекциjи продужио боравак на универзитету како би детаљно све испитали”, рекао jе Шарчевић одговараjући на питање новинара у Kосовскоj Mитровици.

Шарчевић ће поново посетити Косово и Метохију у току фебруара, планиран је обилазак Поморавља у циљу оснаживања тамошње школске управе.

Извор: Танјуг, ТВ Мост

Check Also

Ђурић честитао Јеврејској заједници празник

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић честитао је председнику Савеза јеврејских општина Србије …