Главна / Култура / Богат програм у част Светог Саве

Богат програм у част Светог Саве

У великој сали Дома културе у Грачаници данас је одржана свечана Светосавска академија. У богатом програму у част Светог Саве, једна од порука била је да је важно улагати у образовање и да се мора наставити са неговањем светосавља.

Ученици основних и средњих школа са територије општине Грачаница обогатили су програм казивањем стихова и прича у част првог српског просветитеља Светог Саве.

Присутнима се обратио и председник општине Грачаница Срђан Поповић поручивши да се језик и историја морају неговати и чувати, као и да се мора ићи путем Светог Саве, а то значи бити истрајан и одлучан у сваком погледу.

“Следивши пример Светог Саве морамо се одрећи свега оног што нас Србе одвлачи од очувања националног духа. Морамо се вратити својој вери, својој Грачаници, својој традицији, морамо се борити да овде опстанемо. Својим делом Свети Сава нас је задужио, показао пут вере пут добра коме треба да тежи свако од нас, баш зато његов дан сваке године и прослављамо. Тим чином славимо и њега, његову људскост али и светост која ће кроз наше сећање заувек живети. Успомена, сећање, молитва, светославље одржали су наш народ онда када је било најтеже. Хвала вама просветним радницима, који сваког дана учите наше најмађе да следе пример Светог Саве, да следе пример духовне чистоће  и православља и да следе пример марљивости и посвећености”, казао је Поповић.

Као и сваке године, традиционално је уручена плакета “Ђорђе Лекић”, овог пута ОШ “Јанко Јовичић” из Гораждевца, као и признања “Читалачко слово” која су ове године припала Невени Недељковић и Јелени Миљковић.

Check Also

Представа “Мали принц” Малог театра изведена у Грачаници

Публика у Грачаници, како млађи, тако и старији, али у највећем броју малишани, имала је …