Главна / Радио / Емисије / Максимовић: Спремно дочекујемо ученике и у другом полугодишту

Максимовић: Спремно дочекујемо ученике и у другом полугодишту

Прво полугодиште за све ученике који раде по систему и плану и програму Министарства просвете Републике Србије завршава се 01.фебруара. Друго полугодиште почиње 12 дана касније.

Самостални саветник у просвети Косова и Метохије Душко Максимовић истиче за програм Радио Грачанице да ће спремно дочекати ученике након 12 дана одмора од школских активности.

“Већ сада могу да кажем да ћемо спремно дочекати ученике и у другом полугодишту. Нагласио бих да је пракса већ дуги низ година да ученици поправљају своје активности и успехе у овом другом полугодишту. Иако и ове године, као и претходних имамо проблема са недостатком простора и кабинета за извођење стручне наставе, углавном су у свим школама предавања квалитетна, настава се одвија према плану и програму за школску 2017/18 годину”, казао је Максимовић.

Говорећи о новинама на пољу образовања, Максимовић је истакао да су ове године донете измене по питању полагања “Мале матуре”, односно бодовања тестова.

“За разлику од претходних година када је однос успеха и бодова на тесту био 70:30%, ове године је он 60:40%, што значи да ученици који заврше основну школу са свим петицама имаће 60 поена, а максималан број бодова који ће моћи да освоје на тестовима је 40. Похвално је што су у текућој години углавном попуњена места у одељењима у Гимназији, што није био случај ранијих година, а посебно бих нагласио да смо ове године уз одобрење Министарства просвете Републике Србије успели да сачувамо нека одељења и са само три ученика, како не би смо били у ситуацији да угасимо одређене стручне профиле”, истиче Максимовић.

Прослава школске славе је према речима Максимовића протекла у најбољем реду. Како каже, и ове године је припремљен богат програм у част првог српског просветитеља Светог Саве.

 

Check Also

Општински час: Јелена Стојановић о раду Одељења инспекције на територији општине Грачаница

У трећој емисији „Општински час“ са Јеленом Стојановић, директорицом Одељења инспекције општине Грачаница разговарали смо …