Главна / Вести / Косово и Метохија / Донаторска вечера у Београду за подршку образовању на КиМ

Донаторска вечера у Београду за подршку образовању на КиМ

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је на донаторској вечери, на којој су прикупљена средства за подршку образовном систему на Косову и Метохији, да када је преузео функцију најавио да ће мисија образовања почети са Косова и Метохије, и да ће свака реформа обухватити и просторе на КиМ на којима живе Срби.

Шарчевић је на донаторској вечери у хотелу “Палас” рекао да је помоћ образовању на КиМ пре свега наша морална, законска, чак и међународна обавеза.

“Међународном резолуцијом то је нама припало и ту немамо са ким да се ценкамо. То је и обавеза, као што је и обавеза да ће свака установа на КиМ морати да буде квалитетна, као што ће морати бити квалитетна и у централној Србији”, навео је министар.

Додао је да ће и на КиМ у образованим установама бити отворени електронски дневници, бити дигитализован систем, обучени директори и професори те да ће и приштински Универзитет бити “подигнут на ноге”.

Шарчевић каже да су просветни радници, ђаци и студенти на Косову и Метохији жељни развоја, квалитетне наставе, те да услови које у овом тренутку Влада може да им омогући нису довољни.

“Уз оно што је тамо најприсутније, а то су редовне плате из буџета Србије и одређених трошкова преко Канцеларије за Косово и Метохију, низ ствари почев од уџбеника и свега осталог је јако потребно”, рекао је Шарчевић.

Наводећи да много људи на КиМ живи само од те плате, а да је с обзиром на мали број деце, та плата мања, Шарчевић је казао да су чак и ти мали износи за људе веома значајни.

“Имамо другачији однос према школама нарочито у Метохији где су енклаве, мала одељења, где се не могу поштовати стандарди као у централној Србији и то њима и кажемо, али са друге стране, инсистирамо на квалитету рада. Зато морамо да створимо боље услове, за шта су потребни нови рачунари, електронске табле, бољи намештај”, рекао је министар.

 

Шарчевић верује да ће убудуће бити још донаторских вечери, а да ће након анализе прикупљених средстава саопштити јавности шта је то што је Министарство вечерас успело да обезбеди заједно са привредницима.

Владика рашко-призренски Теодосије рекао је да деца на Косову и Метохији данас живе и уче у веома отежаним условима, те да је њихово образовање примарни задатак како државе, тако и Цркве.

“На Косову и Метохији налазе се и неке од наших највећих задужбина, попут Пећке патријаршије, Грачанице…, које су некада биле једини универзитети нашег народа, у којима су се деца учила књизи и васпитавала се”, казао је владика Теодосије.

Додао је да су светиње поникле на том простору места “нашег образовања, због чега је свима стало да их сачувају и у данашње време”.

“И то не само као грађевине, већ и да буду у функцији, да буду места литургије, молитве, где се људи сусрећу са Богом, нашом историјом, традицијом, свим оним што нам је дато и задато и предато и што треба да очувамо и предамо будућим поколењима”, навео је владика Теодосије.

Извор: РТС, Танјуг

Check Also

Ракочевић: Страх да Тачи не елиминише све сведоке

Суштина Тачијевог одласка у Хаг је то што се “један део међународне заједнице уплашио да …