Главна / Друштво / Европска недеља превенције рака грлића материце

Европска недеља превенције рака грлића материце

Обележавање европске недеље превенције рака грлића материце почело је данас. У циљу подизања свести мештана о значају превентивних одласка лекару, ученици средње Медицинске школе са својим професорима делили су у центру Грачанице промотивни материјал са порукама које указију на важност очувања здравља.

Професор Здравствене неге Роберт Нађ казао је за програм Радио Грачанице да је подједнако битно превентивно одлазитили лекару и говорити о болести каква је рак грлића материце, која је по статистичким подацима друга на листи по броју оболелих од исте.

“Ова недеља је европска недеља превенције рака грлића материце и тим поводом су ученици Медицинске школе, односно чланови секције “здравствено васпитање” у сарадњи са оделењем  за здравство општине Грачаница, органиозовали дистрибуцију информативног материјала с обзиром да је рак грлића материце према статистикама други по заступљености у свету, а један од ретких који јако добро може да се превенира управо редовним контролама и анализама. Рекао бих да смо постали одговорнији по питању превентивних прегледа. Ако говоримо на тему прераних ступања у сексуалне односе, све статистике говоре у корист томе, а са друге стране још увек је то у нашој средини табу тема”, рекао је професор Нађ.

Ученик четврте године средње Медицинске школе Новак Ристић такође је говорио за програм радио Грачанице о значају очувања здравља превентивним прегледима и нагласио да су сви прегледи у нашим здравственим установама бесплатни.

“Овде смо да информишемо становништво о значају превенције када је у питању рак грлића материце. Оно што мештанке треба да знају је да су прегледи које могу да ураде у Дому здравља у Грачаници бесплатни, а овакви прегледи подразумевају: гинеколошки преглед, колпоскопија,вагинални и цервикални брисеви као и тестирање на ХПВ вирусе и остале тестове. Рекао бих да још увек морамо да радимо на подизању свести о превентивним одласцима лекару, а то потврђује и велики број оболелих од ове врсте рака”, рекао је Ристић.

Према статистичким подацима према броју оболелих од рака грлића материце ова болест заузима друго место на светској листи. Превентивним прегледима и раним утврђивањем присутности болести, проценат излечења је изнад 90 посто.

Check Also

Три нова случаја коронавируса у српским срединама на КиМ

У српским срединама на Косову и Метохији данас су потврђена три нова случаја коронавируса, па …