Најновије
Главна / Друштво / Европска недеља превенције рака грлића материце

Европска недеља превенције рака грлића материце

Обележавање европске недеље превенције рака грлића материце почело је данас. У циљу подизања свести мештана о значају превентивних одласка лекару, ученици средње Медицинске школе са својим професорима делили су у центру Грачанице промотивни материјал са порукама које указију на важност очувања здравља.

Професор Здравствене неге Роберт Нађ казао је за програм Радио Грачанице да је подједнако битно превентивно одлазитили лекару и говорити о болести каква је рак грлића материце, која је по статистичким подацима друга на листи по броју оболелих од исте.

“Ова недеља је европска недеља превенције рака грлића материце и тим поводом су ученици Медицинске школе, односно чланови секције “здравствено васпитање” у сарадњи са оделењем  за здравство општине Грачаница, органиозовали дистрибуцију информативног материјала с обзиром да је рак грлића материце према статистикама други по заступљености у свету, а један од ретких који јако добро може да се превенира управо редовним контролама и анализама. Рекао бих да смо постали одговорнији по питању превентивних прегледа. Ако говоримо на тему прераних ступања у сексуалне односе, све статистике говоре у корист томе, а са друге стране још увек је то у нашој средини табу тема”, рекао је професор Нађ.

Ученик четврте године средње Медицинске школе Новак Ристић такође је говорио за програм радио Грачанице о значају очувања здравља превентивним прегледима и нагласио да су сви прегледи у нашим здравственим установама бесплатни.

“Овде смо да информишемо становништво о значају превенције када је у питању рак грлића материце. Оно што мештанке треба да знају је да су прегледи које могу да ураде у Дому здравља у Грачаници бесплатни, а овакви прегледи подразумевају: гинеколошки преглед, колпоскопија,вагинални и цервикални брисеви као и тестирање на ХПВ вирусе и остале тестове. Рекао бих да још увек морамо да радимо на подизању свести о превентивним одласцима лекару, а то потврђује и велики број оболелих од ове врсте рака”, рекао је Ристић.

Према статистичким подацима према броју оболелих од рака грлића материце ова болест заузима друго место на светској листи. Превентивним прегледима и раним утврђивањем присутности болести, проценат излечења је изнад 90 посто.

Check Also

Хуманитарна акција “Доручак са гимназијалцима”

Хуманитарна манифестација “Доручак са гимназијалцима” биће одржана 26.02.2020. године на платоу испред Општине Грачаница, од …