Главна / Некатегоризовано / Саопштење поводом напада на ТВ Мост и уредницу Љиљану Јанковић

Саопштење поводом напада на ТВ Мост и уредницу Љиљану Јанковић

Уређивачки колегијуми Телевизије Мост, РТВ Пулс, Радио Косовска Митровица и РТВ Грачаница најоштрије осуђују хајку коју су против колегинице Љиљане Јанковић покренули како наводе појединци из политичких структура и њима блиски припадници наше струке. Јавни линч и претње тужбом представљају недвосмислен притисак на ТВ Мост и главну уредницу најгледанијег и најутицајнијег српског медија на Косову и Метохији.

У саопштењу се наводи да је Јанковић нападнута брутално и захтева да новинарска удружења најодлучније стану у њену одбрану. Додаје се да је за осуду и јавно жигосање Телевизије Мост због објављивања „вести са истина непримереним насловом на веб-сајту, који је иначе одмах промењен након сасвим умесне примедбе“.

Текст објављен на веб-сајту УНС-а под насловом „Љиљана Јанковић: Непримерен наслов и пропуст ТВ Мост, исправићемо грешку“ пример је најбеспризорнијег пљувачког новинарства и силеџијски покушај дискредитације, против чега би једно озбиљно новинарско удружење по природи ствари требало да се бори, каже се у саопштењу.

„Још једном упозоравамо да је УНС све чешће, па и у овој сутуацији, по свему судећи инструментализован од стране појединаца са Косова и Метохије, који користе некад угледно новинарско удружење за приватне ратове и спровођење личних освета из политичких или неких других мотива“.
У саопштењу се подсећа јавност да је у више наврата изношена чињеница да спотови емитовани у току предизборне кампање на Косову и Метохији у октобру прошле године, нису продукција Телевизије Мост и емитовани су искључиво у плаћеним предизборним програмима.
Подсетимо, саопштење је уследило након што је јуче председник ГО “За наш Звечан” Драгиша Миловић упутио писану изјаву Љиљани Јанковић, а преко портала Коссев, поводом предизборних спотова за локалне изборе, емитоване на Мост телевизији.

“ Ко је наручилац спота? Ко је и колико пара дао? Ко је потписао уговор и све остало у вези са прљавом кампањом против Оливера Ивановића и његове породице, а и мене и моје породице. Госпођо Јанковић, све ћете то морати да докажете на суду. И на крају моје лично мишљење: То Вас не аболира за све трагичне догађаје који су се након тога десили. И не само то, говор мржње који се чуо у току предизборне кампање на ТВ Мост против Оливера Ивановића и мене је кривично дело, за које ће морати да одговарају сви који су у томе учествовали и подржавали” навео је Миловић у изјави порталу Коссев.

Претходно је Удружење новинара Србије, а чији су чланови и уредници медија који су стали у одбрану колегинице, послало саопштење у коме преносе одговор главне И одговорне уреднице Телевизије Мост поводом вести „Шиптарски терористи прете Марку Ђурићу“ објављеном на сајту ове телевизије, за коју је Јанковић рекла да је „апсолутно непримерена и пропуст уредништва ТВ Мост“, те да ће наслов бити промењен.

УНС опширно извештава о наслову вести објављене уредничком грешком ТВ Мост, те само саопштење насловљавају “ Љиљана Јанковић: Непримерен наслов и пропуст ТВ Мост, исправићемо грешку”.

Check Also

Хоти присуствује састанцима у Бриселу

Косовски премијер Абдулах Хоти, који је јутрос објавио да је отказао посету Вашингтону, није отказао …