Главна / Култура / Седам векова манастира Бањска

Седам векова манастира Бањска

manastir_banjskaДиректор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Александар Вулин присуствоваће у четвртак, 15. августа свечаном обележавању седам векова од изградње манастира Бањска на северу Косова и Метохије. Манастир Бањска је задужбина краља Стефана Уроша Другог Милутина, највећег ктитора међу српским средњовековним владарима и представља непроцењиво културно-историјско и црквено благо српског народа.

Канцеларија за Косово и Метохију је покровитељ обележавања овог значајног јубилеја, који почиње у 9 часова Светом Архијерејском Литургијом и сечењем славског колача у славу и част Светог архиђакона Стефана, крсне славе манастира Бањска.Након тога, уследиће благослов патријарха српског, господина Иринеја и обраћање званичника, као и пригодан културно – уметнички програм, који ће се завршити сценско – музичким приказом “Бањско злато”.

У сусрет овом догађају, вечерас ће бити отворена изложба слика Соколица 2013, а након тога ће песничкој вечери присуствовати и Иван Негришорац, председник Матице српске. Сви окупљени имаће прилике да присуствују и концерту групе Бело платно и хора Мојсеј Петровић из Београда.

Check Also

Аматерско позориште “Јанићије Поповић” спремно је за нове представе

Упркос лошој епидемиолошкој ситуацији у току претходне године, Аматерско позориште “Јанићије Поповић” недавно је било …