понедељак , 20 август 2018
НАЈНОВИЈЕ

Поново порушена спомен плоча несталим новинарима

Спомен обележје које је постављено у близини Ораховца где су последњи пут виђени нестали новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић по шести пут је порушено.

“Ово је до сада један најјезивији тренутак зато што се на самом месту поломљене плоче нашим колегама налазе разбацане животињске кости. Колега Будимир Ничић и ја смо уклонили те кости онолико колико смо могли, а испод самог места где се плоча налази истоварена је вероватно приколица костију и остатака животињског порекла. То је лоша порука за сва нас, али ми као Удружење новинара Србије смо ту таблу постављали пет пута. Ово је шесто рушење и ми ћемо у наредном периоду организовати колеге и наша удружења и вратити таблу отетим и несталим колегама. Ми сматрамо да је ово опомена не само нама, него и међународној заједници и Београду и Приштини да се суштински проблеми, а то су проблеми симбола, безбедности, осећаја слободе требају решавати муњевито”, казао је за РТВ Ким новинар Политике Живојин Ракочевић.

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште, скренули на погрешан пут и прешли на територују коју је контролисала Ослободилачка војска Косова.

Били су у аутомобилу “застава 128” плаве боје који никада није пронађен.

На месту где су последњу пут виђени, чланови Удружења новинара Србије и Друштва новинара Косова и Метохије поставили су спомен обележје на којем на српском и албанском језику пише:

“Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их”.

Извор: РТВ Ким

Погледајте и ...

Сутра се навршава 20 година од отмице Ђура Славуја и Ранка Перенића

Удружење новинара Србије (УНС) и његов огранак Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) подсећају да …