уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Поповић за „Упитник” РТС-а о тренутном положају Срба на КиМ

Емисија „Упитник” синоћ је, између осталог, имала за тему и Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији. У уживо укључењу из Грачанице, председник општине Грачаница Срђан Поповић поручио је да је политичка подељеност између Срба и Албанаца и даље присутна.

“Могу да кажем да је политичка подељеност Срба и Албанаца и даље присутна. Приштина је политички и даље далеко од нас. Постоји комуникација али све зависи од дела региона. На централном делу Космета је ситуација много боља. Срби данас одлазе до Приштине, слободније причају својим језиком, али није још ситуација доведена до те мере да кажемо да је добра. Из локалне перспрективе највећи проблеми су незапосленост, продаја имања и безбедност”, рекао је Поповић.

Осврћући се на претходни период, Поповић је нагласио да је у претходном сазиву парламента, када је био посланик у истом, од 200 закона које је косовска Скупштина донела,  српски посланици су инсистирали на само три, која су била важна за српску заједницу на Косову и Метохији.

“Везао бих се овим на искреност у комуникацији са Приштином, јер ми смо инсистирали на само три закона: закон о стратешким инвестицијама, закон о Трепчи и закон о имовини, а они нису нашли разумевања, јер ако већ причају о заједничкој будућности онда смо очекивали да нам дозволе да неким амандманима направимо механизме не би ли заштитили наш опстанак на Косову.”

Говорећи о безбедности, Поповић је нагласио да безбедносне структуре не раде како треба.

“Свакодневно можемо видети и слушати о пљачкама у Осојану, Клини, а полиција не може да нађе ни једног починиоца, а све то шаље лош сигнал нашим повратницима, лош сигнал међународној заједници, а на нама је да инсистирамо и уздамо се у међународну заједницу , за коју мислимо да има ауторитет да помогнемо нашим људима”, рекао је Поповић.

На питање новинарке која је адреса када постоје проблеми, Поповић је рекао да су адреса и Приштина и Београд.

Погледајте и ...

Партеш: Украдене две краве

У центру села Партеш надомак Гњилана, непознати починиоци украли су синоћ две краве, једна крава …