Главна / Економија / Е.Србија / ММФ са Србијом о јавним финансијама

ММФ са Србијом о јавним финансијама

BOGDAN LISOVOLIK, ZUZANA MURGASOVA, MLAÐAN DINKIC, NEBOJŠA SAVIC, STOJAN STAMENKOVIC
фото: Тањуг

ТАЊУГ- Пленарним састанком, који је данас одржан у Народној банци Србије, започели су званични разговори делегације Србије са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ), која ће боравити Београду до 21. маја.

Током посете мисије, коју предводи Зузана Мургасова, обавиће се консултације по члану 4. Статута ММФ-а, што представља статутарну обавезу свих земаља чланица.

Претходне консултације са Србијом одржане су марта 2010. године. Овог пута, мисији ће се прикључити и заменик директора Одељења за Европу у ММФ-у Аасим Хусаин, саопштила је НБС.

На састанку у НБС су учествовали министар финансија и привреде Млађан Динкић, вицегувернери Веселин Пјешчић, Ана Глигоријевић, Диана Драгутиновић, директор Управе НБС за надзор над финансијским институцијама Ђорђе Јевтић, председник Савета гувернера Небојша Савић, члан Савета Стојан Стаменковић.

Како је саопштено, у разговорима ће бити размотрена општа економска и финансијска ситуација, као и адекватност мера економске политике, изазови у фискалној политици, оквир монетарне политике и екстерна стабилност земље.

Делегација Србије представиће мисији ММФ-а и средњорочну стратегију економске политике Србије.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је јуче да је задатак мисије ММФ-а да оцени стање у фискалној и монетарној политци Србије, напомињући да ти разговори неће имати преговарачки карактер у смислу склапања новог финансијског аранжмана с фондом.

“То не знаци да се неће и разговарати о новом аранжману, уколико влада јединствено одлучи да је он потребан”, оценио је Динкић .

Присуство ММФ-а у Србији је пожељно и било би најбоље да се постигне макар трогодишњи аранжман из предострожности, изјавила је раније гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

Она је рекла да Србија такав аранжман не жели због финансијских средстава, јер је платно-билансна позиција земље таква да не условљава потребу за новим новцем, али је додала да је потребан саветодавац и контролор.

Check Also

Динар сутра 110,62

Динар ће у понедељак остати скоро непромењен према евру и средњи курс ће бити 110,6278 …