Главна / Радио / Емисије / Бојана Пековић, гост програма Радио Грачанице: Вратила гусле на сцену

Бојана Пековић, гост програма Радио Грачанице: Вратила гусле на сцену

Млада Бојана Пековић многима је позната као победница једног од серијала емисије “Ја имам таленат”, где се такмичила у дуету са братом Николом Пековићем. Док је Никола свирао на хармоници, Бојана је наступала са гуслама и са јако моћним гласом што је освојило жири, а до данашњег дана осваја и публику, не само у земљи, већ и широм света.

Након пет година од овог такмичења, Бојана Пековић је студент Академије музичких уметности, а за то време наступала је широм региона и света. Комбинација неколико инструмената, али и повратак гусли на велика врата су једна од мисија Бојане и брата Николе.

Бојана од своје пете године наступа на сцени певајући изворне песме, а затим укључује и гусле у своје наступе.

– Гусле су биле искључиво солистички инструмент и није било у пракси да се овај инструмент комбинује са неким другим, међутим, продукција “Талента” нас је спојила и тако сам са братом и почела да свирам у дуету. Испоставило се да је то била победничка комбинација. Од тада па до данас, ми пролазимо пут сваког ствараоца, али истовремено мењамо и сам звук једног традиционалног инструмента, као што су гусле, тиме што их убацујемо у нову музику. Тако долазимо до младих – каже Бојана Пековић.

Прошлог лета Бојана и Никола наступали су у Катару где су били испраћени овацијама. Када је у питању Косово и Метохија, Бојана каже да се нада доласку. Крајем лета или у току јесени, у зависности од уклапања обавеза читаве једне музичке породице коју су формирали.

У припреми је и нова песма под називом “Игра бола”. Премијера ове песме очекује се у априлу и биће то спој модерног и традиционалног.

Интервју са Бојаном Пековић можете слушати сутра на таласима Радио Грачанице у емисији Пријатно поподне. Имаћете прилике да премијерно на нашим таласима чујете и неке од њихових песама.

 

Check Also

У Дому културе “Грачаница” одиграна представа “Касица прасица”

“Касица прасица” је водљив по делу Ежина Лабиша који се и 150 година касније са …